Het alliantiewapen van de kerk in Harkstede.
Het alliantiewapen van de kerk in Harkstede.

Monumenten Harkstede zetten de deuren open

Algemeen

HARKSTEDE - Op zaterdag 10 december heet Harkstede iedereen weer van 13.00 tot 16.00 uur welkom bij het Rondje Harkstede in de monumentale kerk aan de Hoofdweg. 

Bezoekers kunnen de toren in en de gewelven bekijken vanuit de toren. In de grafkelder staan drie kisten: die van de stichters van de kerk, Anna Elisabeth Rengers en Henric Piccardt en van een later familielid, de 2-jarige Johanna Henderika Piccardt. Zij overleed 80 jaar later. Verder kan men een kijkje nemen in de gevangenis in de toren. Vrijwilligers zijn aanwezig om een rondleiding te geven. Zij weten heel veel over de beroemde stichters van de kerk en willen graag alle bezienswaardigheden in de kerk, kelder en in de toren laten zien. 

Ook de boekenmarkt in de kelder is open en in De Graankorrel, naast de kerk, is een expositie met schilderijen en tekeningen van Marjan Veen te bewonderen. De monumentale kerk is een rijksmonument, net als Stel’s Molen. In de molen zullen vrijwilligers aanwezig zijn die veel kunnen vertellen over deze korenmolen. In theehuis Ons Hertenkamp van Cosis staat vanaf 13.00 uur de koffie en thee weer klaar. Het theehuis staat op een historische plaats: vroeger liep hier het Rijpmakanaal en was er een zwaaikom (keerplaats) aanwezig. Ook had deze plaats een belangrijke functie als overslagplaats voor goederen vanuit schepen naar de trein van het vroegere Woldjerspoor.

Meer informatie is te vinden op www.rondjeharkstede.nl.