Henk Raspe aan het genieten op de volkstuin.
Henk Raspe aan het genieten op de volkstuin.

Henk Raspe (93): ‘We genieten nog elke dag op de volkstuin’

Algemeen

HOOGEZAND - 93 Jaar en nog praktisch elke dag te vinden op de volkstuin aan de Kalkwijk in Hoogezand. Henk Raspe rijdt er naar toe met de eigen auto, vergezeld van vriend Anton Olthof (90). Samen vinden ze ontspanning door zich een beetje in te spannen in de eigen tuin.

Voor Henk Raspe is de volkstuin echt ontspannen. Maar dat betekent niet zitten en genieten van de omgeving, maar ook flink bezig zijn. Dat begint al aan het einde van de winter als de tuin, met een oppervlakte van twee are, weer klaargemaakt moet worden voor het nieuwe seizoen. Zelf omspitten doen ze niet meer, maar het zaaien, planten en later het schoffelen wel. 

Raspe is van de bloemen, Olthof van de groente. Hoe blijft iemand zo lang zo ‘jong en fit? Raspe: ,,Gewoon actief blijven. En altijd je vrije tijd goed besteden. Als ik vroeger ergens bij kwam, hadden ze ook al gauw een baantje voor me. Ik heb dan ook heel wat bestuursfuncties gehad. Vooral ook bij het Natuurvriendenhuis in Noordlaren, dat was een soort herberg voor gezinnen, gerund door vrijwilligers en daar ben ik meer dan dertig jaar secretaris geweest. Er was daar een grote keuken, waar mensen zelf moesten koken. Ik was ook twee weken per jaar de beheerder.’’ En hij was in de jaren zestig medeoprichter van Operettevereniging Pro Burletta.

Ook bij de volkstuinvereniging bekleedde hij jaren geleden enkele bestuursfuncties. Olthof ook trouwens, maar nu is het vooral in eigen tempo genieten van het tuinieren. Wat is daar zo leuk aan? Raspe: ,,Het hele jaar gebeurt er wat. Het is het hele jaar genieten, maar vooral als je ziet wat uiteindelijk het resultaat is van een zaadje: een mooi gewas. En je blijft hier actief. We wonen allebei op een flat en daar heb je ook niet zoveel. Wat is er dan mooier dan hier op de volkstuin.’’

Ze hebben op hun tuin twee zitjes: één aan de zonkant en de andere in de schaduw. En al naar gelang de warmte kiezen ze na werken in de tuin voor zon of schaduw om in te zitten. Maar waar ze ook zitten, het blijft er genieten.