De geslaagden met instructeur Lineke Heuvelman en programmamanager Alidston Munting van PIT.
De geslaagden met instructeur Lineke Heuvelman en programmamanager Alidston Munting van PIT.

Leerlingen Aletta Jacobs College slagen voor hun VCA-diploma

Algemeen

HOOGEZAND - Negen pro-leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand hebben onlangs de VCA-opleiding gedaan en kregen deze week de uitslag van het examen. Een VCA-diploma is een veiligheidsdiploma op het gebied van veilig en gezond werken. 

De cursus en bijbehorend examen worden aangeboden door PIT, een samenwerkingsverband in het kader van sterk techniekonderwijs tussen het Aletta, Winkler Prins en het regionale bedrijfsleven. De VCA-cursus wordt dan ook gegeven door een van de samenwerkingspartners van PIT, namelijk HOC Opleiding & Training uit Tynaarlo. Gedurende twee weken komt een instructeur van HOC elke dag naar school, de leerlingen blijven dus in hun vertrouwde omgeving. Daarnaast moeten ze ‘s middags thuis aan de zelfstudie en huiswerk maken. Best pittig voor leerlingen van het praktijkonderwijs. Daarom werd er vooraf een bijeenkomst op school gehouden door PIT waarin de leerlingen werden voorgelicht en de ouders nuttige tips kregen hoe hun kind te begeleiden. Ook tijdens de cursusperiode was er veelvuldig persoonlijk contact vanuit PIT met de ouders en uiteraard met de leerlingen. En deze opzet werkt, want alle negen kandidaten zijn geslaagd voor deze opleiding op mbo-2/3 niveau en mochten tijdens een feestelijke happening hun diploma in ontvangst nemen.

Bijzonder aan dit traject is het ouder-kind-leren. Niet alleen werd er qua begeleiding thuis een beroep op de ouders gedaan, ook bestond de mogelijkheid voor de ouders van de negen jongens om zelf deel te nemen aan de cursus. Daar werd door twee ouders gehoor aan gegeven en ook met goed gevolg: een vader slaagde voor het examen VCA-VOL (voor leidinggevenden) en een moeder voor VCA-Basis. Ook zij kregen hun diploma uitgereikt op het Aletta.