Meerte Niewold met de beker die zij ontving als voorleeskampioen van de provincie Groningen.
Meerte Niewold met de beker die zij ontving als voorleeskampioen van de provincie Groningen.

Meerte Niewold voorleeskampioen van de provincie Groningen

Algemeen

HOOGEZAND - Meerte Niewold, leerling van OBS Het Noorderlicht uit Hoogezand, heeft vanmiddag de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op 25 mei vertegenwoordigt Meerte de provincie Groningen tijdens de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als ze wint mag ze zich een jaar lang de nationale voorleeskampioen én kinderdirecteur 2022 van het Kinderboekenmuseum noemen. 

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Meerte heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen heel veel kinderen uit de provincie. Eerst op haar eigen school, daarna in de lokale en regionale finales en vervolgens tijdens de provinciale finale. Uit het juryrapport: ,,Meerte had een prachtig fragment uit Monster in de spiegel van Rian Visser gekozen. De hoofdpersoon kwam door haar helemaal tot leven en het publiek werd ademloos meegenomen in het verhaal. Precies op het spannendste moment stopte ze... dus je wilt het boek zelf lezen.”

De provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd was voor Meerte een thuiswedstrijd: de finale werd gehouden in theater Kielzog in Hoogezand.

Biblionet Groningen, dat de provinciale finale organiseerde, hoopt net als Meerte zelf dat zij op 25 mei tot nieuwe nationale voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker naar Groningen komt, is dat een hele eer. Het zou de derde keer sinds het jaar 2000 zijn dat een kandidaat uit Groningen de landelijke titel wint.

Op 25 mei neemt Meerte het op tegen de voorleeskampioenen uit de overige provincies. De jury bestaat dit jaar onder anderen uit de kinderboekenambassadeur en Annabelle Zandbergen, presentator van het Jeugdjournaal. De finale wordt gepresenteerd door comedian Edson da Graça.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.