Meiden van het Aletta Jacobs College bij de robot die pakjes van het magazijn naar het uitgiftepunt stuurt.
Meiden van het Aletta Jacobs College bij de robot die pakjes van het magazijn naar het uitgiftepunt stuurt.

‘Powervrouwen’ van het Aletta maken kennis met techniek

Algemeen

KOLHAM - Zestien enthousiaste meiden van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand zijn deze week op bezoek geweest bij Eekels Technology BV in Kolham. De mensen van Eekels hadden een interessant en afwisselend programma samengesteld om de dames de onontdekte wereld van techniek van dichtbij te laten beleven.

Het bedrijfsbezoek vond plaats in het kader van Girls’ Day, die elk jaar wordt georganiseerd met als doel meisjes tussen de 10 en 15 jaar kennis te laten maken met beroepen binnen de technische en IT-sector. Op Girls’ Day openen in heel Nederland bedrijven in deze sectoren hun deuren om meisjes te enthousiasmeren. Het thema was dit jaar ‘Power!’.

Het programma begon voor alle deelnemende scholen en bedrijven met een online kick-off, bestaande uit een quiz, filmpjes en gesprekken met vrouwen die werkzaam zijn in de elektrische energiesector. Daarna begon voor de AJC’ers het bedrijfsonderdeel bij Eekels Technology BV. Geconcentreerd en ook wel enigszins verbaasd luisterden ze tijdens de inleiding naar wat Eekels doet op het gebied van technische automatisering, elektrotechniek en werktuigbouw binnen de scheepsbouw en industrie.

Aansluitend kregen de meisjes uit de onderbouw vmbo een rondleiding door het bedrijf en maakten er kennis met de werkzaamheden van een aantal vrouwelijke techneuten. En daarna mochten ze zelf aan de slag met het programmeren van een robot die pakjes van het magazijn naar het uitgiftepunt stuurt. Uiteraard werd er geoefend op een schaalmodel. Tot slot maakte iedereen een technisch werkstuk dat mee naar huis mocht.

En naar huis gingen de zestien meiden ook met heel veel nuttige informatie die uitnodigt om over de toekomst na te denken. Met in het achterhoofd de vele mogelijkheden binnen deze sector.