Patricia Nieland en Marcus Ploeger van GemeenteBelangen, de winnaar van de verkiezingen.
Patricia Nieland en Marcus Ploeger van GemeenteBelangen, de winnaar van de verkiezingen.

Vijf kandidaten met voorkeurstemmen in raad Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND - Vijf kandidaten van diverse politieke partijen zijn na de gemeenteraadsverkiezingen in de raad benoemd na het behalen van voorkeurstemmen. Dat ging ten koste van hoger op de lijst geplaatste kandidaten. Woensdagvond werd de nieuwe gemeenteraad van Midden-Groningen geïnstalleerd. Niet alleen voor een volle raadzaal, maar ook voor een tot de laatste plaats gevulde publieke tribune. 

Met uitzondering van de PvdA, VVD en het CDA hebben bij alle andere partijen kandidaten die lager op de lijst stonden meer voorkeurstemmen gekregen dan hoger geplaatste kandidaten. Vooral bij Leefbaar Midden-Groningen (LMG-BBB) was dat het geval. De nummer vijf, Patrick Ackerman, kreeg 45 stemmen en de nummer zes Sven Deekens 62. Maar nummer zeventien Kor Hoving kreeg er 689, nummer veertien Marieke Bos-Wu 200. Die twee zijn nu raadslid geworden ten koste van Ackerman en Deekens.

Bij GemeenteBelangen kreeg nummer acht Jan Hulsebos 371 stemmen, maar omdat Gemeentebelangen acht zetels in de raad krijgt veranderde er daar niets aan de volgorde. De SP heeft drie zetels en die worden ingenomen door de eerste drie van de lijst. Bij de ChristenUnie, met ook drie zetels, een opmerkelijke verschuiving: nummer zes Ingeborg Prins kreeg 266 stemmen, en ook zij komt met voorkeurstemmen in de raad ten koste van de oorspronkelijke nummer drie, Klaas Boer.

Bij GroenLinks, dat twee zetels krijgt, kreeg nummer vijf Arlette Dawnarain 291 stemmen, tegen de nummer twee Albert Boscher 97. Ook zij is nu samen met de nummer één, Roshano Dewnarain, gemeenteraadslid. Bij D66, ook twee zetels, kreeg nummer zes Esmeralda Smith met 189 stemmen net even meer dan de nummer twee Daniel Lafarre, en ook zij kreeg een raadszetel.

De meeste stemmen tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen kreeg Thea van der Veen van de PvdA (1663), tweede en derde waren Marcus Ploeger (1473) en Patricia Nieland (1352) van GemeenteBelangen en vierde Nette Kruzenga (LMG-BBB) met 1349 stemmen.