Ook raadsleden die tussentijds vertrokken werden door de burgemeester nog even voor het voetlicht gehaald.
Ook raadsleden die tussentijds vertrokken werden door de burgemeester nog even voor het voetlicht gehaald.

Bijna de helft raadsleden Midden-Groningen vertrokken

Algemeen

HOOGEZAND - Zeventien raadsleden vertrekken. Dat is meer dan de helft’’, concludeerde burgemeester Adriaan Hoogendoorn bij aanvang van de laatste gemeenteraadsvergadering van Midden-Groningen in de periode 2018-2022.

Het wordt ook hier en daar gezien als een aderlating voor de raad, want met het vertrek van de zeventien raadsleden gaat ook een flink stuk ervaring weg. Tel daarbij op het vertrek van ook een aantal huidige wethouders en dan wordt al snel duidelijk, zo werd geconcludeerd, dat de nieuwe gemeenteraad die woensdag is geïnstalleerd er heel anders uit gaat zien. Niet alleen voor wat betreft het aantal nieuwe raadsleden, maar ook voor wat betreft de verhouding van de diverse partijen binnen die raad.

Er werd door de burgemeester kort - maar soms ook langer, als de scheidende raadsleden zelf ook nog het woord namen - stil gestaan bij elk vertrekkend raadslid en diens inbreng in de afgelopen jaren. De zeventien die vertrokken waren van de PvdA (Rudy Sinnema en Anja van Duren), de voltallige SP-fractie van vijf raadsleden (vier jaar geleden een gedeelde eerste plaats bij de verkiezingen: Han van der Vlist, Kees Koning, Julia Polat, Martine Feenstra en Ida Klaassens), Mieke Bos en Chris Ubels (VVD), Klaas Boer en Roelf Folkersma (ChristenUnie), de CDA’ers Fré Bos en Maarten van der Meijden, Mariët Bosman en Albert Bosscher van GroenLinks, Mathieu Paapst (D66) en Henk Bos (Fractie Henk Bos).