Anja van Beek en Wieger de Graaf van Stichting Dorpshuis De Ruyten met Sjoerd Sloterdijk van Chint Solar.
Anja van Beek en Wieger de Graaf van Stichting Dorpshuis De Ruyten met Sjoerd Sloterdijk van Chint Solar.

Zonnepanelen volgende stap in verduurzaming dorpshuis Froombosch

Algemeen

FROOMBOSCH - Dorpshuis De Ruyten in Froombosch wordt deze week voorzien van zonnepanelen. Het is een volgende stap in de verduurzaming van het ontmoetingspunt in het dorp. Met de daarmee samenhangende besparing op de energierekening wil het dorpshuis nieuwe activiteiten voor buurtbewoners organiseren. Het eerste zonnepaneel werd gisteren overhandigd door Sjoerd Sloterdijk van Chint Solar, dat de panelen schonk, aan Anja van Beek en Wieger de Graaf van Stichting Dorpshuis De Ruyten.

Het vernieuwde dorpshuis De Ruyten opende eind 2021 eerst nog deels haar deuren vanwege de geldende beperkingen als gevolg van de coronapandemie. Het dorpshuis werd in de afgelopen twee jaar volledig herbouwd en zette daarmee op het gebied van duurzaamheid al een grote stap voorwaarts. Het plaatsen van negentig zonnepanelen geeft het dorpshuis nu de mogelijkheid om qua energiebeheer helemaal bij de tijd te zijn en te zorgen voor een zogenaamd ‘nul-op-de-meter-verbruik. De zonnepanelen zijn geschonken door zonneparkontwikkelaar Chint Solar.

De gerealiseerde bezuinigingen op de energierekening zullen in activiteiten in en rondom het dorpshuis worden gestoken. Het gaat dan bijvoorbeeld om activiteiten voor de jeugd (jeugdhonk), voor ouderen die het dorpshuis als ontmoetingsplaats gebruiken en voor de Vereniging Dorpsbelangen die een veelvoud aan activiteiten voor alle leeftijdsgroepen in en rond het dorpshuis realiseert. Anja van Beek, bestuurslid van Stichting Dorpshuis De Ruyten: ,,De aanschaf en installatie van de zonnepanelen maken een belangrijk onderdeel uit van de afronding van het nieuwe dorpshuis. Vooral gezien de huidige hoge energietarieven zijn we enorm blij om op deze manier verder te kunnen verduurzamen. De zonnepanelen leveren een belangrijke bijdrage aan het energieneutraal gebruik van het dorpshuis. Dankzij de besparing op de energierekening kunnen allerlei activiteiten door het dorpshuis worden georganiseerd. We zijn Chint Solar daarom ontzettend dankbaar voor deze gulle schenking.”

Chint Solar nam twee jaar geleden Zonnepark Midden-Groningen, vlakbij Froombosch, in gebruik. Het voorziet sindsdien 32.000 huishoudens van groene stroom. Het schenken van zonnepanelen aan dorpshuis De Ruyten was daarom een logische stap, aldus Sjoerd Sloterdijk, projectontwikkelaar bij Chint Solar: ,,We zijn er trots op dat we het dorpshuis hebben kunnen helpen bij de verduurzaming. We vinden het belangrijk om energie te geven aan de lokale gemeenschap. Dat doen we letterlijk door groene energie op te wekken via ons Zonnepark Midden Groningen. Daarnaast dragen we dit soort lokale initiatieven een warm hart toe, zodat we samen aan een duurzame en schone toekomst van Nederland kunnen werken.”

Dorpshuis De Ruyten in Froombosch is een volledig nieuw en modern gebouw dat het oude pand - dat bestond uit een basisschool, een sporthal en een dorpshuis - heeft vervangen. De school is nu op een andere plek gevestigd en besloten is de sporthal niet weer op te bouwen. Dat heeft geresulteerd in een volledig nieuw en modern dorpshuis dat aan alle activiteiten in en rond het dorp onderdak biedt, maar ook daarnaast duurzaam en energiezuinig is gebouwd.