Het grote leegstaande pand van de Rabobank in Hoogezand, mogelijk een tijdelijke opvanglocatie. (foto: Jan Bos)
Het grote leegstaande pand van de Rabobank in Hoogezand, mogelijk een tijdelijke opvanglocatie. (foto: Jan Bos)

Midden-Groningen kan Oekraïense vluchtelingen opvangen

Algemeen

HOOGEZAND - Oekraïense vluchtelingen komen ook naar Nederland om de oorlog in hun land te ontvluchten. Midden-Groningen zoekt net als de andere Groningse gemeenten naar geschikte opvanglocaties in deze gemeente. 

Er zijn concreet meerdere gemeentelijke locaties aangeboden aan de Veiligheidsregio Groningen, die tot nader bericht nog niet ingezet worden. Er vinden daarnaast diverse gesprekken plaats met andere eigenaren van panden en locaties. Iedere veiligheidsregio is gevraagd om voor 1000 opvangplekken voor deze specifieke groep vluchtelingen te zorgen op hele korte termijn. Daarna is de vraag om nog 1000 plekken te vinden op iets langere termijn. Dit betekent dat de zoektocht in de provincie en dus ook in de gemeente Midden-Groningen doorgaat. 

Ruimhartig opvang bieden
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: ,,We zijn diep geraakt en geschokt door de onrechtmatige inval van Rusland in Oekraïne. Sinds deze plotselinge inval wordt het Oekraïense volk nu al twee weken dag en nacht bestookt met bruut oorlogsgeweld. De internationale rechtsorde is hiermee ernstig aangetast en raakt daarbij iedereen in de wereld. Het verhaal van vrede en vrijheid moet verteld blijven worden en dat is waarom ook de gemeente Midden-Groningen in actie komt en solidariteit en steun uitspreekt aan de inwoners van Oekraïne. Waar we dat kunnen zal de gemeente ruimhartig opvang bieden aan vluchtelingen die uit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen.’’

Er zijn op dit momenteel veel initiatieven om Oekraïners te helpen. Inwoners die willen helpen kunnen bijvoorbeeld kijken op www.nederlandvoorvluchtelingen.nl, een website van Vluchtelingenwerk Nederland.