Politieagenten Terpstra (l) en Boetje (r) tijdens het speeddaten. (foto Jolanda Klunder)
Politieagenten Terpstra (l) en Boetje (r) tijdens het speeddaten. (foto Jolanda Klunder)

Leerlingen Dr. Aletta Jacobs speeddaten met professionals

Algemeen

HOOGEZAND - De derdeklassers Vmbo van het Dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand gingen woensdag in vier rondes speeddaten met professionals uit de beroepspraktijk, als onderdeel van hun loopbaanoriëntatie.  

De speeddatesessie werd voor de tweede keer georganiseerd. Vorig jaar nog noodgedwongen online, nu gaven de meeste professionals er de voorkeur aan om weer naar school te komen om met de leerlingen in gesprek te gaan. Een enkeling deed het echter nog online. De leerlingen hadden via een vooraf gehouden enquête aangegeven over welk beroep en de daarvoor benodigde opleiding ze meer wilden weten. Het docententeam bovenbouw Vmbo had daarop 24 professionals uitgenodigd. 

En zo stond er woensdagochtend in plaats van de docent een politieagent, brandweerman, kapper, danser, ambulancechauffeur, verpleegkundige, dierenartsassistent, horecamedewerker, automonteur/verkoper, schilder of installateur voor de klas. Ook over de verschillende banen bij defensie werd voorlichting gegeven. Barbara Bakker, een van de organiserende docenten: ,,De ervaring van vorig jaar heeft geleerd dat leerlingen na de speeddate extra gemotiveerd en geïnspireerd zijn. Deze bijdrage van de professionals met betrekking tot het verruimen van de blik op de toekomst lijkt in eerste instantie klein, maar het effect is groot. We zijn dan ook ontzettend blij dat de professionals woensdag de tijd hebben genomen om met kleine groepjes leerlingen te gaan speeddaten.’’