Meerte Niewold van Het Noorderlicht, één van de twee voorleeskampioenen.
Meerte Niewold van Het Noorderlicht, één van de twee voorleeskampioenen.

Dieke en Meerte winnen regionale voorronden Nationale Voorleeswedstrijd

Algemeen

SAPPEMEER - Dieke van basisschool De Driespan uit Harkstede en Meerte van Het Noorderlicht uit Hoogezand zijn de regionale voorleeskampioenen van de Nationale Voorleeswedstrijd voor basisschoolleerlingen in de gemeente Midden-Groningen geworden.

Dieke las een fragment voor uit ‘Het ellendige eerste boek’ van Lemony Snicket en Meerte las voor uit ‘Babbeltruc’ van Ruben Prins. Zij gaan door naar de halve finale op 22 maart in Stadskanaal. Daar strijden vijftien regionale winnaars om een plek in de provinciale finale op 13 april. De landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd is op 25 mei.

Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen waren de regionale voorrondes ook dit jaar niet zoals gebruikelijk in Borg Welgelegen in Sappemeer. De achttien kandidaten hebben hun fragment zelf opgenomen. De jury - bestaande uit Hellen Bootsma, Ida Buijs, Karlien Driessen, Nora Kerkhof, Lydia Russchen en Dineke Wijnsema (allen medewerkers van de bibliotheek Hoogezand) - hebben de filmpjes beoordeeld. De jury vond dat via een scherm de sfeer minder intens is dan wanneer ze de kinderen echt zien voorlezen. Dat, samen met het enorme voorleestalent van alle deelnemers, maakte het best moeilijk om een winnaar te kiezen, want wat waren er goede video’s ingestuurd.

,,Meerte las ontspannen en mooi voor met een ondersteunende lichaamstaal en een enthousiaste afsluiting. Een uitnodiging om zelf verder te lezen’’, aldus jurylid Ida Buijs. En Nora Kerkhof: ,,Dieke pakte met haar heldere stem de jury in één keer in.”

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De coördinatie van deze wedstrijd is in de provincie Groningen in handen van Biblionet Groningen. Het doel is om kinderen te motiveren om te lezen en hen enthousiast te maken voor kinder- en jeugdboeken.