Afbeelding

PvdA komt met motie tegen huisjesmelkers

Algemeen

HOOGEZAND - PvdA Midden-Groningen komt donderdag tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering in de huidige samenstelling met een motie tegen zogenaamde huisjesmelkers. Met deze motie moet het voor huisjesmelkers of andere beleggers lastiger worden om huizen op te kopen met het doel ze te verhuren. 

PvdA Midden-Groningen, maar ook de landelijke PvdA, maakt zich al langer druk over wat zij een verziekte huizenmarkt vinden. ,,Het is voor starters of mensen die een huurwoning zoeken op dit moment verschrikkelijk moeilijk om een geschikt huis te vinden. De koopwoningprijzen stijgen nog steeds en de gemiddelde verkoopprijzen liggen ver boven de waarde van een woning volgens de taxatie. De huren zijn exorbitant gestegen en voor de mensen met een wat kleinere portemonnee is het bijna onmogelijk om een woning te vinden.”

Met de motie wil de PvdA bereiken dat er een zogenaamde woonplicht voor huizenkopers komt. Dat betekent dat voor woningen tot een bepaalde verkoopprijs, bijvoorbeeld 350.000 euro, een plicht komt te bestaan om deze woning ook zelf te bewonen. Hiermee wordt het opkopen door beleggers en huisjesmelkers die de woningen voor hoge huurprijzen verhuren onaantrekkelijk gemaakt. Deze woningen krijgen dan weer de functie waarvoor ze bedoeld zijn: om in te wonen en niet om handel mee te drijven.

De PvdA-fractie in Midden-Groningen hoopt dat deze motie door een ruime meerderheid van de raad mee wordt ingediend, zodat de gemeenteraad van Midden-Groningen nog een goede en effectieve interventie pleegt op de huizenmarkt ten gunste van de inwoners van Midden-Groningen.