Het Prokkelduo Lisa en Hanneke. Ook in Midden-Groningen gaan Prokkelduo's op 16 maart aan de slag als vrijwilligers op stembureaus. (foto Jurgen Huiskes)
Het Prokkelduo Lisa en Hanneke. Ook in Midden-Groningen gaan Prokkelduo's op 16 maart aan de slag als vrijwilligers op stembureaus. (foto Jurgen Huiskes)

Mensen met beperking vrijwilliger op stembureau

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Midden-Groningen is één van de Groninger gemeenten waarin mensen met een lichte verstandelijke beperking op 16 maart als vrijwilliger aan de slag gaan op een stembureau. Zij worden indien nodig ondersteund door een ander stembureaulid. Samen vormen zij een Prokkelduo.

Na een succesvolle pilot met zeven gemeenten tijdens de landelijke verkiezingen in 2021, zijn er dit jaar meer dan 125 gemeenten die één of meer inclusieve stembureaus willen. Stichting Prokkel, initiatiefnemer van deze campagne, zorgt er samen met zorgaanbieders en gemeenten zo voor dat ook mensen met een licht verstandelijke beperking betrokken worden bij dit democratische proces.

Marian Geling, landelijk projectleider van Stichting Prokkel: ,,In Nederland zijn één miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook zij doen graag mee in de maatschappij en daarom is het niet alleen belangrijk dat de processen rondom verkiezingen begrijpelijk zijn, maar ook dat ze er zelf een actieve rol in hebben.” Een van die manieren is om ze vrijwilligerswerk te laten doen op stembureaus. Ze krijgen dezelfde taken als de andere stembureauleden, met het enige verschil dat ze hierin - indien nodig - ondersteund worden door een stembureaulid. Zij vormen samen een Prokkelduo.

De ruim 125 deelnemende gemeenten zijn inmiddels al voorzien van een koppel. De meeste vrijwilligers hebben inmiddels de toelatingstoets achter de rug en zijn dus klaar voor 14, 15 of 16 maart.