Het tuinbouwgebied in Sappemeer-Noord, waar omwonenden hinder zouden hebben van de nieuwe manier van stoken.
Het tuinbouwgebied in Sappemeer-Noord, waar omwonenden hinder zouden hebben van de nieuwe manier van stoken.

Vragen GemeenteBelangen over stoken tuinder in Sappemeer

Algemeen

SAPPEMEER - De raadsfractie van GemeenteBelangen Midden-Groningen heeft B en W schriftelijke vragen gesteld over het overschakelen van een tuinder in Sappemeer op hout en bruinkool. Het gevolg zou zijn dat omwonenden in de stank zitten.

De fractie zegt zich te kunnen voorstellen dat men overschakelt op andere brandstoffen om huis of kas te verwarmen, gelet op de torenhoge gasprijzen. Raadslid Jan Velthuis: ,,Of het stoken met bruinkool en hout dan de juiste oplossing is, is nog de vraag. Zeker als de naaste buren daar last van krijgen. Niet alleen van de geur, maar ook lichamelijke klachten. Kinderen hebben zelfs ergens anders moeten slapen. Meer bewoners in de straat ervaren overlast. In de ogen van aanwonenden doet de gemeente Midden-Groningen niets en communiceert zij niet of nauwelijks.”

Geconcludeerd wordt dat de Omgevingsdienst Groningen een aantal keren heeft gecontroleerd op mogelijke schadelijke stoffen. maar er werden geen schadelijke waardes aangetroffen. De controles zouden uitgevoerd zijn op het moment dat er nauwelijks sprake was van overlast.

GemeenteBelangen wil nu van B en W weten wie verantwoordelijk is voor dergelijke onderzoeken en welke titel de gemeente in deze heeft. Wat zijn de uitkomsten van het onderzoek en op basis van welke wettelijke normen/voorschriften is er gemeten? En als er geen wettelijke voorschriften zijn overschreden, welke mogelijkheden tot ingrijpen heeft de gemeente dan als het gaat om de gezondheid van aanwonenden? Tot slot wil die partij weten op welke wijze er is gecommuniceerd met aanwonenden en welke (sluitende) afspraken er zijn gemaakt met de betrokken tuinder om overlast te voorkomen en hoe omwonenden daarbij worden betrokken.