Atsje van der Meer overhandigt de kerksleutel aan Okkie Smit. (foto Wim A.H. Rozema)
Atsje van der Meer overhandigt de kerksleutel aan Okkie Smit. (foto Wim A.H. Rozema)

Vaste plek voor historische vereniging in Doopsgezinde kerk Sappemeer

Algemeen

SAPPEMEER - Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer e.o. heeft voortaan een vast onderkomen in de Doopsgezinde kerk in Sappemeer.

In 2010 zijn de Doopsgezinde kerk en de pastorie in Sappemeer overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Vermaningen. Het doel van deze stichting is onder andere het erfgoed en het monumentale Lohmanorgel te behouden voor de toekomst. Atsje van der Meer-Kooiker van de Stichting Oude Groninger Vermaningen: ,,We zijn bijzonder verheugd over de samenwerking met de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer e.o. Onze Doopsgezinde Gemeente heeft één keer in de veertien dagen op zondagochtend om 10.00 uur een viering voor leden en belangstellenden. Maar we willen graag meer zijn dan alleen kerk: een lokale ontmoetingsplek in Sappemeer waar culturele activiteiten, muziek en theater, lezingen, yoga en meditatie plaats kunnen vinden.”

Het bestuur van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer e.o. is bijzonder verheugd dat het er, na geruime tijd van zoeken, in is geslaagd om een mooi onderkomen te vinden in het centrum van Sappemeer. Voorzitter Okkie Smit: ,,In deze ruimte zijn inmiddels mooie kasten getimmerd waarin wij onze documentatie kunnen opslaan. Wij kunnen hier bestuurs- en ledenvergaderingen houden en in deze post-coronatijd kunnen we eindelijk gaan werken aan de realisatie van een lang gekoesterde wens: het houden van inloopmiddagen voor geïnteresseerden in lokale geschiedenis. Deskundige vrijwilligers van onze vereniging kunnen mensen met vragen over oude gebouwen of oud-inwoners behulpzaam zijn. We beschikken nu over een mooie ruimte op een historische plek, die uitnodigt om samen met het bestuur van de Doopsgezinde kerk activiteiten te ontwikkelen. Uiteraard zullen wij voor onze leden en voor andere geïnteresseerden zoals bijvoorbeeld leden van de kerk, oud-leden of mensen van wie de voorouders deze kerk bezochten informatie verstrekken over de geschiedenis van deze kerk. We hebben tot nu toe fijne contacten met het kerkbestuur gehad en we vertrouwen erop dat we ook in de toekomst goed en plezierig zullen samenwerken.”