Vacatures in de bouw zijn moeilijk in te vullen. (foto UWV)
Vacatures in de bouw zijn moeilijk in te vullen. (foto UWV)

Aantal WW-uitkeringen in Groningen opnieuw gestegen

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Groningen is in januari verder gestegen. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Eind januari telde Groningen 6359 WW-uitkeringen. Dat is 2,1 procent van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in januari toe met 148 (2,4 procent) ten opzichte van de vorige maand. Een toename van de WW in januari is gebruikelijk vanwege het aflopen van jaarcontracten en het wegvallen van seizoenswerkgelegenheid in sectoren als bouw, landbouw, groenvoorziening en horeca. Dit jaar komen daar de gevolgen bij van de meest recente lockdown die onder andere de horeca, cultuursector, contactberoepen en niet-essentiële winkels trof. Ook in december nam de WW toe, na een daling van tien opeenvolgende maanden. Eind januari 2021 was het aantal WW-uitkeringen in Groningen ruim lager dan een jaar eerder (32,4 procent).

De toename van de WW in januari heeft weinig invloed op de personeelstekorten. Uit onderzoek van UWV onder ruim 3000 werkgevers blijkt dat het werven en behouden van personeel lastiger wordt. Gemiddeld was maar liefst 55 procent van de in de afgelopen twaalf maanden ontstane vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar. Dit aandeel is in de bouw, industrie en ICT nog groter. Er is vooral veel vraag naar technisch personeel, zoals loodgieters, elektriciens, monteurs en operators. Volgens werkgevers is het dieptepunt nog niet bereikt; zes op de tien werkgevers verwachten komend jaar nog meer wervingsproblemen.

In de gemeente Midden-Groningen steeg het aantal WW-uitkeringen in januari met 1,4 procent: van 716 naar 726. Momenteel zit 2,4 procent van de beroepsbevolking in Midden-Groningen zonder werk. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal uitkeringen in Midden-Groningen met 27,7 procent gedaald.

Eind januari telde Nederland 192.951 WW-uitkeringen. Dat is 2,1 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder waren er 191.775 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee toe met 0,6 procent.