Afbeelding

Dorps- en wijkplannen voor heel Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND - Het gemeentebestuur van Midden-Groningen gaat samen met inwoners aan de slag met het maken van dorps- en wijkplannen voor de hele gemeente. Daarvoor komt een bedrag van 7,5 miljoen euro beschikbaar.

De gemeente Midden-Groningen gaat in de 36 dorpen en wijken aan de slag met het maken van dorps- en wijkplannen. Voor het inschakelen van onafhankelijke procesbegeleiding krijgt ieder dorp of wijk een bedrag van 12.000 euro. Uit de gemaakte plannen komt een uitvoeringsagenda voort die gezamenlijk wordt opgepakt door de dorpen, wijken en gemeente. Voor de activiteiten en projecten is per dorp of dorp wijk een bedrag beschikbaar voor (co-)financiering van 20.000 euro. Voor grotere projecten wordt een subsidieregeling ingesteld waar per jaar 422.300 euro voor beschikbaar is.

Naast het realiseren van de projecten en activiteiten wordt ingezet op eigenaarschap van inwoners bij de projecten en activiteiten. Bovendien worden meer projecten in co-creatie opgepakt met de inwoners. De doelstelling is dat deze manier van werken ook in toekomst bij andere projecten wordt ingezet.

B en W stellen de gemeenteraad voor om 7,5 miljoen euro beschikbaar te stellen om het projectplan uit te werken naar een werkplan om het daarna tot uitvoering te kunnen brengen. Het grootschalige project is de uitkomst van een in maart 2019 gesloten bestuursovereenkomst tussen gemeenten, provincie en het Rijk voor het Nationaal Programma Groningen (NPG). Dat NPG moet Groningen een nieuw structureel perspectief bieden op economie, energietransitie en leefbaarheid. Het lokale programmaplan ‘Hart voor Midden-Groningen’ geeft daaraan invulling voor Midden-Groningen. In dit programmaplan zijn de contouren geschetst van de projecten die uitgevoerd gaan worden om dat nieuwe, structurele perspectief te bieden. Midden-Groningen heeft het projectvoorstel ingediend bij het NPG. Dat is positief beoordeeld. Daarmee zijn de bijbehorende middelen beschikbaar gesteld aan Midden-Groningen.