Stel's Meuln in Harkstede.
Stel's Meuln in Harkstede.

Monumenten geopend tijdens Rondje Harkstede

Algemeen

HARKSTEDE - Harkstede heet belangstellenden aanstaande zaterdag (12 februari) weer van harte welkom. Dan wordt van 13.00 tot 16.00 uur het Rondje Harkstede gehouden.

Zo staan de deuren van de monumentale kerk aan de Hoofdweg open. Wie de kerk aan de Hoofdweg in Harkstede betreedt, dient eerst even het alliantiewapen boven de ingang te bekijken. Dit verdient de volle aandacht. De kerktoren is toegankelijk en vanuit de toren is het mogelijk de gewelven te bekijken. In de grafkelder staan drie kisten: die van de stichters van de kerk - Anna Elisabeth Rengers en Henric Piccardt - en van een later familielid, de tweejarige Johanna Henderika Piccardt. Zij overleed 80 jaar later. Ook de gevangenis in de toren is te bezichtigen. In de kerk zijn rondleiders aanwezig. Zij weten heel veel over de beroemde stichters van de kerk en willen bezoekers graag alle bezienswaardigheden in de kerk, in de kelder en in de toren laten zien. De boekenmarkt is ook weer open.

Net als de kerk is ook Stel’s Meuln een Rijksmonument. In de molen zullen zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur mensen aanwezig zijn die graag willen vertellen over deze korenmolen.

In het theehuis Ons Hertenkamp van Cosis staat vanaf 13.00 uur de koffie en thee weer klaar. Dit theehuis staat op een historische plaats: vroeger liep hier het Rijpmakanaal. Er was daar een zwaaikom (keerplaats). Deze had een belangrijke functie als overslagplaats voor goederen vanuit schepen naar de trein van het vroegere Woldjerspoor.

Meer informatie is te vinden op www.rondjeharkstede.nl.