Afbeelding

Gemeente sluit drugspand in Kolham

Algemeen

KOLHAM - Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen heeft deze week een bedrijfspand in Kolham gesloten voor een periode van drie maanden nadat er illegale hennepteelt was ontdekt. Dat kan op grond van de wet.

,,Met deze sluiting laten we merken dat illegale hennepteelt in Midden-Groningen niet wordt getolereerd. Het doel is om eventuele bekendheid van het pand als drugsadres teniet te doen en om de handel daadwerkelijk en structureel te beëindigen. Het gaat hier om een omvangrijke en professionele hennepkwekerij. Bovendien was de brandveiligheid in het geding, doordat de bekabeling niet deugdelijk was aangesloten vanwege het illegaal afnemen van stroom’’, aldus de burgemeester.

De politie heeft het pand doorzocht. Daarbij zijn 235 hennepplanten en een hoeveelheid apparatuur en gereedschappen gevonden die voor de hennepteelt werden gebruikt. De hennepkwekerij is geruimd.

De aanwezigheid van een hennepkwekerij leidt over het algemeen tot een verhoogd brandgevaar. Omdat dit bedrijfspand onderdeel uitmaakt van een groter pand waarin verschillende andere bedrijven zijn gevestigd, hadden de gevolgen van een brand zeer groot kunnen zijn.

De gemeente Midden-Groningen heeft recent vaker panden gesloten omdat er sprake was van drugsgerelateerde activiteiten. In december ging een woning in Scharmer tijdelijk op slot, in januari een bovenwoning in Hoogezand. In het voorjaar van 2021 sloot de gemeente een bedrijfspand in Zuidbroek voor een periode van zes maanden nadat er illegale hennepteelt was aangetroffen.