De motorspuit uit 1938 die is geschonken aan Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer.
De motorspuit uit 1938 die is geschonken aan Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer.

‘Nieuwe’ aanwinsten voor Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer

Algemeen

SAPPEMEER - Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer is twee aanwinsten rijker: een motorspuit uit 1938 en een poederaanhanger uit 1953.

Afgelopen zaterdag zijn Marc Bakker en Sijtze Aaldring van Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer afgereisd naar Haaksbergen. Het Brandweermuseum heeft van Stichting Historie Brandweer Hengelo een oude poederaanhanger gekregen uit 1953. De poederaanhanger is van de bedrijfsbrandweer van Servo Chemische Fabriek uit Delden geweest. Ook hebben Bakker en Aaldring nog een oude motorspuitaanhanger gekregen uit 1938. De motorspuit is gemaakt voor en door Heemaf, de Hengelosche Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek. ,,Deze motorspuit krijgt een mooi plekje in het museum. Het is een unieke motorspuit. Dit is de enige, het is dan wel heel mooi dat die nu bij ons in het museum staat”, aldus Marc Bakker. De motorspuit is voorzien van een Ford-blok met een dubbele carburateur. Bakker: ,,We gaan ter zijner tijd de motor even nakijken en ervoor zorgen dat hij kan starten. Ook gaan we de motor aanvullen met straalpijpen, een opzetstuk en slangen zodat hij weer compleet is. Verder gaan we er niks aan doen, hij is nog in goede staat.”

Bakker en Aaldring hopen dat het Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer snel weer open mag, zodat het museum de ‘nieuwe’ aanwinsten kan tonen aan de bezoekers. De openingstijden van het museum zijn te vinden op de vernieuwde website www.hbvvhs.nl.