Pian van Akker en Harry Driest met de archiefdozen op weg naar het gemeentehuis.
Pian van Akker en Harry Driest met de archiefdozen op weg naar het gemeentehuis.

Ruim honderd jaar historie Odd Fellows naar gemeentearchief

Algemeen

SAPPEMEER - Het was maandag een bijzondere dag bij Borg Welgelegen in Sappemeer: de administratie van de Odd Fellows verliet de vertrouwde plek. Verpakt in archiefdozen verhuisde het archief naar het nieuwe Huis van Cultuur en Bestuur.

Al vanaf de oprichting in 1907 bewaarde de John Welch Loge zorgvuldig alle notulen, financiële rapporten, voordrachten en andere verslagen. Inmiddels barstten de stalen archiefkasten uit hun voegen en bovendien was de informatie steeds lastiger terug te vinden. Dat moest anders, en daarom werd een archiefcommissie ingesteld. De nieuwe eigenaar van de borg, Het Groninger Landschap, had andere plannen met de archiefruimte en het bestuur van de loge besloot om de meer dan honderd jaar plaatselijke Odd Fellow-historie onder te brengen bij het gemeentearchief.

Het uitzoeken en sorteren van het historische papierwerk kostte dagen werk, maar de commissie kreeg hulp van andere Odd Fellows-leden en van een lid dat beroepshalve ervaring heeft met dit werk. Op advies van de gemeentearchivaris werd alles wat bewaard moest worden verpakt in zuurvrij omslagpapier in archiefdozen, en voorzien van coderingen, wat het later terugvinden van de informatie vereenvoudigt. Maandag was het zover. Twee leden van de John Welch Loge, Pian van Akker en Harry Driest, brachten 6,5 meter archief naar het Huis van Cultuur en Bestuur. Daar stond de archivaris met een steekkar klaar en samen rolden ze de dozen de kluis in. Een historisch moment: meer dan honderd jaar Odd Fellows-historie heeft nu onderdak in het splinternieuwe archief van het Huis van Cultuur en Bestuur.

De John Welch Loge is de oudste plattelandsloge binnen de Nederlandse Orde van Odd Fellows. In 1961 werd in Hoogezand-Sappemeer ook een damesloge opgericht. Ook hun archief wordt ondergebracht in het gemeentearchief.