Afbeelding

Bibliotheek Hoogezand start met E-Zone taal

Algemeen

HOOGEZAND - De bibliotheek in Hoogezand is gestart met een zogenaamde E-Zone. Half januari komt er een tweede deel.

Jongeren tussen 12 en 17 jaar met een andere moedertaal dan Nederlands krijgen hiermee de kans om - in een omgeving met veel taal - Nederland op allerlei manieren te ontdekken. Deze jongeren kunnen wekelijks op woensdagmiddag van 16.00 tot 17.30 uur hun informele taal oefenen, hun woordenschat uitbreiden en zich onderdompelen in zowel de Nederlandse tradities als in culturen van de deelnemers.

Het project heeft vijf blokken van vijf weken waarin telkens een ander thema centraal staat. Nu zijn de eerste vijf bijeenkomsten bezig. Het thema is ‘Eten zonder grenzen’. Zo doen ze bijvoorbeeld een oliebollenproeverij, gaan ze aan de slag met rijmen met chocoladeletters, schrijven ze recepten en interviewen ze de kok in de keuken. In de kerstvakantie vinden individuele gesprekken plaats met de deelnemers, waardoor in de volgende modules nog meer aansluiting op de behoefte van de deelnemers mogelijk is.

Jongeren kunnen naast de bijeenkomsten samen met jonge vrijwilligers oefenen via een app, die door de bibliotheek is ontwikkeld. Hoewel het nieuwe initiatief nu nog in de pilotfase zit en er na het eerste blok een evaluatie plaatsvindt, is het al zeker dat er een vervolg komt. Bij de invulling van het nieuwe blok worden de wensen en ervaringen van de deelnemers uit het eerste blok meegenomen, maar krijgt ook de samenwerking met organisaties en scholen aandacht. De start van het nieuwe blok is op 19 januari. Jongeren kunnen zich aanmelden voor de extra oefeningen met een taal-app of de bijeenkomsten zelf. Dat kan bij de bibliotheek in Hoogezand. Maar ook vrijwilligers die affiniteit met de doelgroep hebben en willen helpen met de taal-app of tijdens de bijeenkomsten zijn welkom.