Afbeelding

Inwoners Midden-Groningen krijgen rol bij komende jaarwisseling

Algemeen

HOOGEZAND - Inwoners van de gemeente Midden-Groningen krijgen een rol bij de komende jaarwisseling. Het college van B en W wil hen dit jaar betrekken bij het goed laten verlopen van oud en nieuw. Dat wordt onder andere verwoord in een aantal beleidsuitgangspunten.

Die uitgangspunten voor de voorbereiding op de jaarwisseling zijn: eigen verantwoordelijkheid van de buurtbewoners, een rustige en veilige aanloop naar de jaarwisseling toe, een voor alle betrokken organisaties/instanties veilige oude- en nieuwjaarsdag en het zo veel mogelijk beperken van schade.

Uiteindelijk is de gemeente, aldus het college, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, maar er wordt ook een faciliterende rol aan buurtbewoners toebedacht om verantwoordelijkheid te nemen zodat openbare orde-problemen voorkomen kunnen worden.

Voor de komende jaarwisseling wordt de ingezette lijn van uitgangspunten van het afgelopen jaar gecontinueerd, met als extra toevoeging het stimuleren van de betrokkenheid van de buurtbewoners.

Burgers en bewonersorganisaties kunnen, aldus B en W, een wezenlijke bijdrage leveren aan het verhelpen van die openbare orde-problematiek. Ook kunnen zij een positieve bijdrage leveren aan het vergroten van de veiligheid en terugdringen van schades. Daarom worden bewonersorganisaties actief bij de feitelijke voorbereiding betrokken. Zo kan gezamenlijk worden geprobeerd een verandering in gedrag te bewerkstelligen. Zo wordt bijvoorbeeld afvalverbranding niet getolereerd. Het tegengaan van afvalverbranding, soms onterecht vreugdevuren genoemd, is een belangrijk speerpunt van het jaarwisselingsbeleid. ,,We blijven flink inzetten op het verminderen van afvalverbrandingsproblematiek”, stelt het college.

Maar er is één uitzondering. B en W: ,,Als er een groep bewoners is die gezamenlijk schoon hout willen verbranden in een vuurkorf, dan willen we dat onder voorwaarden toestaan.” Bewoners moeten daarbij zelf de verantwoordelijkheid nemen. Er mag geen schade, overlast of een gevaarlijke situatie ontstaan, en het mag niet op de openbare weg. Op sommige locaties kan onder voorwaarden een vergunning voor een vreugdevuur worden verleend.