De passantenhaven in Zuidbroek, waar volgens de VVD snel iets aan moet gebeuren.
De passantenhaven in Zuidbroek, waar volgens de VVD snel iets aan moet gebeuren.

‘Passantenhaven Zuidbroek vervallen en overwoekerde bende’

Algemeen

ZUIDBROEK - De VVD-fractie in de gemeente Midden-Groningen heeft geen goed woord over voor de passantenhaven in Zuidbroek en heeft daar nu schriftelijke vragen over gesteld aan het college van B en W.

Midden-Groningen wordt, aldus de VVD, tijdens het seizoen door veel booteigenaren aangedaan. ,,Vanuit de oostkant komt men de gemeente binnen bij Zuidbroek. Hier is een mooie haven, gelegen in het centrum. De ideale plaats om één of meerdere nachten aan te leggen. Maar de passantenhaven is in een paar jaar tijd veranderd van een keurige entree van de gemeente in een vervallen en overwoekerde bende. Het onkruid tiert welig, de steigers zijn groen uitgeslagen en er is houtrot, het dak van het douchegebouwtje lekt waardoor het toilet alleen met laarzen is te gebruiken en de betonnen randen zijn scheef weg gezakt. Vanaf 2 oktober is er geen zicht meer op welke boten wel en niet liggeld betaald hebben. Het geheel maakt inmiddels een vervallen en verwaarloosde indruk. Bij De Broeckhof zijn camperplaatsen, daar worden kosten gemaakt, maar campereigenaren wordt niets in rekening gebracht. Dit kan niet de bedoeling zijn.”

Het beheer van De Broeckhof heeft aangegeven het onderhoud en het beheer van de haven en de camperplaatsen op zich te willen nemen, weet de VVD. Die fractie wil nu van het college weten of de staat van onderhoud bekend is, en of het college het belang van een goede entree voor varende passanten inziet. Deze situatie van verwaarlozing moet, zo stelt de VVD, spoedig worden aangepakt. Booteigenaren moeten het hele jaar door havengeld betalen en gebruikers van de camperplaatsen moeten ten minste de kosten voor elektriciteit en toeristenbelasting betalen. En een ander moet wel met spoed, aldus de VVD.