Laura Broekhuizen en wethouder José van Schie onthullen de historische keramieken gevelsteen.
Laura Broekhuizen en wethouder José van Schie onthullen de historische keramieken gevelsteen.

Historische keramieken gevelsteen terug aan muur in Zuidbroek

Algemeen

ZUIDBROEK - Aan de muur van een appartementencomplex op de hoek van de Pijpstraat en de Spoorstraat in Zuidbroek onthulden directeur-bestuurder Laura Broekhuizen van Woonstichting Groninger Huis en wethouder José van Schie van de gemeente Midden-Groningen vanmiddag een historische keramieken gevelsteen. Daarmee is de steen na twintig jaar weer terug in Zuidbroek.

De gevelsteen is in 1950 geplaatst bij inmiddels afgebroken woningen aan de Wilhelminalaan in Zuidbroek en is nu dus herplaatst aan het pand op de hoek van de Pijpstraat en Spoorstraat. Een stukje historie is weer terug. En dat stemt zowel Laura Broekhuizen als José van Schie tevreden, zo lieten ze weten. ,,De gevelsteen heeft twintig jaar in onze werkplaats gelegen, maar heeft hier nu weer een goede en herkenbare plek. Het is belangrijk dat we dit soort erfgoed blijven zien en bewaren’’, aldus Broekhuizen.

Dat beaamde wethouder Van Schie. ,,Dit is een historisch moment. We hebben weer iets van de historie toegevoegd. Ook dankzij de Stichting Behoud Karakteristieke Dorpsgezichten Menterwolde, met als drijvende krachten de heren Ten Wolde en Blaauw. Het is goed om de geschiedenis van de eigen gemeente te koesteren.”

De gevelsteen is gemaakt door de bekende Groninger keramist Anno Smith (1915-1990) in het kader van het ‘1000-woningenplan’ uit 1950. Dat plan trok landelijke aandacht omdat het in korte tijd gerealiseerd werd, het goedkope maar ook deugdelijke woningen betrof en in de Groninger Ommelanden voor de arbeider en zijn gezin bestemd was. Net als nu was er een groot tekort aan woningen. Het plan was bedacht door de burgemeester Ottevanger van Ulrum en getekend door het Architectenbureau Kuiler & Drewes. Het verschil met nu was dat de uitvoering autoritair kon worden aangestuurd en in korte tijd gestart kon worden.