De jeugd neemt weer bezit van het verplaatste Cruyff Court.
De jeugd neemt weer bezit van het verplaatste Cruyff Court.

Verplaatst Cruyff Court weer in gebruik genomen

Algemeen

HOOGEZAND - Aan de Thorbeckelaan in Hoogezand is donderdagmiddag het nieuwe Cruyff Court, het kunstgrasvoetbalveldje voor de jeugd, in gebruik genomen.

Het veldje ligt zo’n zeventig meter ten oosten van het oorspronkelijke veld. Dat moest daar weg in verband met de herstructurering van de wijk Gorecht-West, waar momenteel druk wordt gebouwd aan nieuwe woningen. Op de plek waar het Cruyff Court was, komt onder meer een vijverpartij.

De eerste aanzet voor het oorspronkelijke veld werd gegeven in 2012 met de aanbieding van een cheque van 5025 euro door scheidend bestuurder Erik Mulder van FC Groningen aan de toenmalige gemeente Hoogezand-Sappemeer. In totaal heeft het mini-sportveld rond de 80.000 euro gekost. Voor de aanleg werd ook een subsidie verleend door de Cruyff Foundation. Ook woningstichting Lefier was bij het project betrokken, evenals de gemeente en de wijk zelf. Het Cruyff Court kwam op de plek waar eerder bejaardenwoningen stonden. ‘Het zou worden omgeven door een parkachtige structuur die past in de nieuw te ontwikkelen wijk Gorecht-West en zal het parkachtige hart van de wijk gaan vormen’, zo werd in 2012 gesteld.

Dat parkachtige komt er pas in 2022, tien jaar later dus. De gemeente moest in het kader van de subsidieverlening door derden in 2012 garanderen dat het veld er minstens tien jaar zou blijven liggen. Maar dat zou volgens toenmalig wethouder Stäbler geen probleem zijn. Het heeft er inderdaad bijna tien jaar gelegen, maar in 2012 kon niet worden voorzien dat het parkachtige in het nieuwe wijkdeel zou leiden tot een verplaatsing van het Cruyff Court.

Komend voorjaar zal er een feestelijk openingstintje aan de verplaatsing worden gegeven, zo verklaarde een medewerker van de gemeente donderdagmiddag.