Afbeelding

Midden-Groningen heeft voor het eerst begrotingsoverschot

Algemeen

HOOGEZAND - Voor het eerst in haar bestaansgeschiedenis heeft de gemeente Midden-Groningen een sluitende begroting met zelfs een overschot van 2,2 miljoen euro. ,,En ook voor de komende jaren ziet het er nu goed uit’’, aldus wethouder van financiën Erik Drenth.

B en W hebben donderdag de begroting aan de gemeenteraad aangeboden. Na jaren van bezuinigingen is er nu dus voor 2022 sprake van een begrotingsoverschot.

In de begroting voor komend jaar zijn de activiteiten en doelen opgenomen waar de gemeente het komende jaar aan gaat werken, hoe ze dat gaat doen en wat het kost om alle activiteiten uit te voeren. De hoofdpunten van de begroting zijn het opnemen van twee procent indexatie per jaar voor de kosten in het sociaal domein. Die kosten lopen op tot 2,3 miljoen euro in 2025. Door dit zo op te nemen in de begroting blijven, aldus het college, de zorgkosten betaalbaar.

Gelijktijdig met de begroting wordt ook de najaarsnota behandeld. Die schetst de laatste stand van zaken in het huidige jaar. Ook dit jaar gaat het Midden-Groningen ondanks de invloeden van corona goed. Het college verwacht op basis van de najaarsnota dit jaar 1,3 miljoen over te houden en na verwerking van de septembercirculaire zelfs 2,2 miljoen. In die septembercirculaire is de laatste stand van zaken opgenomen over het geld dat de gemeente van het Rijk krijgt. Ook daar is een positieve ontwikkeling. Niet alleen voor dit jaar, maar ook voor de komende jaren. Er is evenwel nog één addertje onder het gras: het Gemeentefonds. Door de Rijksoverheid wordt nog steeds gewerkt aan de herijking van het Gemeentefonds. Die herijking is een groot risico voor Midden-Groningen. De meest recente conceptversie liet een nadeel zien dat oploopt tot 3,5 miljoen euro. Als dat zo blijft, zou de ruimte die nu is ontstaan weer teniet worden gedaan.

Meer over de begroting van de gemeente Midden-Groningen in de Regiokrant van woensdag 13 oktober.