De gemeentelijke begraafplaats De Stille Hof in Hoogezand.
De gemeentelijke begraafplaats De Stille Hof in Hoogezand.

Gemeente vraagt inwoners mee te denken over begraven

Algemeen

HOOGEZAND - Het gemeentebestuur van Midden-Groningen wil meer inzicht in hoe inwoners begraven of gecremeerd willen worden. De gemeente maakt nieuw beleid voor de tien gemeentelijke begraafplaatsen en wil nu meer weten over de wensen van inwoners. 

Wethouder David de Jong vraagt inwoners mee te denken: ,,We willen het beleid op al onze begraafplaatsen hetzelfde maken. Een duurzaam en betaalbaar plan, dat ook nog eens toekomstbestendig is. Wij vragen inwoners, rechthebbenden op een graf en organisaties om met ons mee te denken over dat nieuwe beleid en een enquête in te vullen’’, aldus de onlangs geïnstalleerde nieuwe wethouder.

Nieuw beleid is nodig om het beheer van de begraafplaatsen te harmoniseren en om ruimte te bieden aan maatschappelijke ontwikkelingen rondom het begraven en het cremeren. Vóór de herindeling gingen de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde op hun eigen manier om met begraven en cremeren. Er waren grote verschillen. Dat geldt ook voor de tarieven van het begraven. Het gemeentebestuur wil meer gelijkheid in prijs en onderhoud en áls er verschillen zijn, moet duidelijk zijn waarom. Ook zoekt de gemeente een goed evenwicht tussen de kosten van het onderhoud en de inkomsten uit de grafrechten.

Aan inwoners, rechthebbenden op een graf en organisaties wordt nu dus gevraagd mee te denken over het nieuwe beleid. Er zijn vragenlijsten over vier verschillende onderwerpen: begraven en cremeren en begraafplaatsen in Midden-Groningen, kwaliteit van de begraafplaatsen, service bij de begraafplaatsen en de toekomst van de oudere of kleinere begraafplaatsen. De vragenlijsten zijn te vinden op www.midden-groningen.nl/begraven. Inwoners en andere belanghebbenden kunnen die tot 4 oktober invullen. De resultaten van de vragenlijsten verwerkt de gemeente in de beleidsnotitie, die later wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.