Afbeelding

Aantal uitkeringen verder gedaald: krapte op Groningse arbeidsmarkt

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Groningen is in augustus verder gedaald: met 5,0 procent. In Groningen is er nu sprake van een krappe arbeidsmarkt. Door minder werkzoekenden en meer vacatures hebben werkgevers moeite om personeel te vinden. De krapte op de arbeidsmarkt betreft veel beroepsgroepen.

Eind augustus telde Groningen 6635 WW-uitkeringen. Dat is 2,2 procent van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in augustus af met 352 (5,0 procent) ten opzichte van de vorige maand. De WW daalde in de afgelopen maand in vrijwel alle sectoren. Eind augustus lag het aantal WW-uitkeringen ook ruim lager dan een jaar eerder (31,2 procent). Sinds drie maanden ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, voor de uitbraak van de coronapandemie.

In de gemeente Midden-Groningen daalde het aantal WW-uitkeringen in augustus met 3,7 procent: van 791 naar 762. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal uitkeringen in Midden-Groningen met 26,4 procent afgenomen. Eind augustus zat 2,5 procent van de beroepsbevolking in Midden-Groningen zonder werk.

De afname van het aantal WW-gerechtigden en de stijging van het aantal vacatures zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt in Groningen voor het eerst sinds 2016 krap is. Dit blijkt uit de Spanningsindicator van UWV, met nieuwe data over het tweede kwartaal van 2021. Krapte betekent dat werkgevers moeite hebben om hun vacatures te vervullen. Voor werkzoekenden biedt dit juist kansen: zij ervaren minder concurrentie. Voor vrijwel alle beroepsgroepen is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Uitzondering hierop vormen in Groningen de creatieve en taalkundige beroepen. ICT-beroepen waren vorige maand al krap en zijn nu als enige zeer krap.

Eind augustus telde Nederland in totaal 212.661 WW-uitkeringen. Dat is 2,3 procent van de beroepsbevolking. Vorige maand waren er 224.227 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 11.566 (5,2 procent). In alle provincies nam het aantal WW-uitkeringen in augustus af. Een jaar geleden telde Nederland nog 291.660 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 78.999 uitkeringen (27,1 procent). De daling van de WW op jaarbasis is ook in alle provincies zichtbaar.