Historische aanspanningen trekken op 4 september voor de 25e keer door de voormalige gemeente Slochteren.
Historische aanspanningen trekken op 4 september voor de 25e keer door de voormalige gemeente Slochteren.

Fraeylema Koetsentocht maakt zich op voor bijzondere jubileumeditie

Algemeen

SLOCHTEREN - Liefhebbers van historische aanspanningen - vaak meer dan 100 jaar oud - hebben er twee jaar op moeten wachten omdat het coronavirus roet in het eten gooide. Maar op zaterdag 4 september komen ze weer aan hun trekken: dan vindt de 25e editie plaats van de Fraeylema Koetsentocht. Ook kunnen verschillende paarden- en ponyrassen bewonderd worden, waaronder het Groninger paard.

De organisatie van de Fraeylema Koetsentocht heeft voor deze jubileumeditie een ruim 23 kilometer lange route uitgezet. De tocht start om 10.30 uur bij manege De Woldstreek in Schildwolde. Via het Slochterdiep wordt koers gezet naar Slochteren, en vervolgens via de Hoofdweg naar Schildwolde, Hellum en Siddeburen. Na de pauze rijden de aanspanningen door naar Noordbroek, om uiteindelijk te eindigen op het voorterrein van de Fraeylemaborg. Daar worden de prijswinnaars in het zonnetje gezet, evenals de organisatoren van het eerste uur: Co van Rooijen, Roel de Vries en Dirk de Vries. Zij hebben het stokje inmiddels overgedragen aan hun opvolgers.

Publiek kan tijdens de Fraeylema Koetsentocht genieten van rijdende museumstukken, zoals postkoetsen, huif- en boerenkarren, kerkbrikken, diligences, Oostenrijkse en Zwitserse ruituigen, bierwagens, en dit jaar ook weer een prachtige brandweerwagen. Ook oldtimer automobielen doen mee aan de tocht. Koetsiers en passagiers presenteren zich in historische kledij.

De deelnemende rijtuigen en ook de paarden en pony’s kunnen onderweg tijdens verschillende stops van dichtbij bewonderd worden. De dieren zijn prachtig gepoetst en geborsteld en hun manen zijn ingevlochten. Sommige rijtuigen worden getrokken door één of twee paarden of pony’s, andere door wel vier of zes. Een jury namens de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij beoordeelt de deelnemers op veiligheid, authenticiteit, conditie van de paarden en tuigage.