Uitkeringsinstantie UWV verstrekte in juli opnieuw minder uitkeringen dan een maand eerder.
Uitkeringsinstantie UWV verstrekte in juli opnieuw minder uitkeringen dan een maand eerder.

Aantal WW-uitkeringen in Groningen verder gedaald

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Groningen is in juli met 5,3 procent afgenomen. In vrijwel alle sectoren daalde het aantal WW-uitkeringen; alleen in het onderwijs en de chemische industrie nam het aantal uitkeringen toe. De WW daalde in juli voor de vijfde maand op rij en is na een sterke stijging vlak na de corona-uitbraak weer onder het niveau van eind 2019.

Eind juli telde Groningen 6987 WW-uitkeringen. Dat is 2,3 procent van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in juli af met 390 (5,3 procent) ten opzichte van de vorige maand. De WW daalde in de afgelopen maand in vrijwel alle sectoren. Vooral in de uitzendsector, commerciële dienstverlening, detailhandel, bouw en horeca nam het aantal WW-uitkeringen af. Alleen in het onderwijs en in de chemische industrie was sprake van een toename van de WW. Voor het onderwijs is een toename van de WW in juli een jaarlijks terugkerend patroon doordat veel tijdelijke contracten van leraren aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. Eind juli 2021 lag het aantal WW-uitkeringen ook ruim lager dan een jaar eerder (31,1 procent) en zelfs weer onder het niveau van eind 2019, vóór de uitbraak van de coronapandemie.

In de gemeente Midden-Groningen nam het aantal WW-uitkeringen in juli juist licht toe: met 1,5 procent van 779 naar 791. Momenteel zit 2,6 procent van de beroepsbevolking in Midden-Groningen zonder werk. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in Midden-Groningen met 27,0 procent gedaald.

Eind juli telde Nederland in totaal 224.227 WW-uitkeringen. Dat is 2,4 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder waren er nog 238.309 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 5,9 procent. In alle provincies nam het aantal WW-uitkeringen in juli af. Een jaar geleden telde Nederland 300.801 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 25,5 procent. De daling van de WW op jaarbasis is ook in alle provincies zichtbaar.