De bouwlocatie, met een viertal woningblokken dat is blijven staan.
De bouwlocatie, met een viertal woningblokken dat is blijven staan.

Meeste oud-bewoners willen terug naar Gorecht-West

Algemeen

HOOGEZAND - Inwoners van de wijk Gorecht-West in Hoogezand die door de wijkvernieuwing hun huizen hebben moeten verlaten, willen daar over het algemeen naar terug. De wijk blijkt dermate in trek bij de mensen die er woonden dat ruim 60 procent van de oorspronkelijke bewoners graag terugkeert naar hun oude wijk, maar dan in de nieuwe woningen.

In de wijk Gorecht-West werd in mei het startsein gegeven voor de realisering van de vierde fase van de nieuwbouw en op 1 juni ging woningcorporatie Lefier er van start. Samen met Plegt-Vos worden zogenaamde Nul op de Meter-woningen gebouwd. Fase vier omvat de nieuwbouw van 73 woningen in Woonveld Borgesius, de eerdere hofjesstructuur van de Goeman Borgesiusstraat. De nieuwbouw van die vierde fase biedt veel variatie in woningtypes: twee en drie slaapkamers en levensloopbestendige, levensloopgeschikte en patiowoningen. Zeven van de woningen hebben een bijzondere afmeting, waardoor ze hoger en smaller zijn dan gemiddeld. De woonruimte is daar verdeeld over drie bouwlagen.

Vanwege aangepaste eisen worden de woningen niet aardbevingsbestendig gebouwd. Wel zijn de woningen dus ‘Nul op de Meter’ en worden ze verwarmd met een luchtwarmtepomp met vloerverwarming. Ook is er een module ingebouwd die zorgt voor koeling van de woning bij warme zomers. Het worden, aldus manager Henk Lambeck van Lefier, ‘prachtige woningen’. ,,Maar merken we dat ook aan de leefbaarheid? Is er minder overlast, voelen bewoners zich veiliger en wonen de huurders er prettiger? Het antwoord is een volmondig ja. Het karakter van een gezellige volkswijk is gebleven en de leefbaarheid is enorm toegenomen.”

Dat zoveel oud-bewoners terug willen naar Gorecht-West is uniek, zo wordt gesteld. Want landelijk ligt dat percentage op 35 procent. Hier is dat dus 60 procent.