Klassieke muziek in 't Roegwold tijdens de eerste editie van Roeg Klassiek. (foto Wilco van der Laan)
Klassieke muziek in 't Roegwold tijdens de eerste editie van Roeg Klassiek. (foto Wilco van der Laan)

Nieuw festival Roeg Klassiek brengt muziek en natuur bij elkaar

Algemeen

SLOCHTEREN - In en rondom natuurgebied ‘t Roegwold vindt op zondag 12 september de eerste editie plaats van Roeg Klassiek: een avontuurlijk festival met klassieke muziek.

De locaties en de optredens zijn verrassend en ‘roeg’. Zo zijn de Capriccio’s van Paganini te horen bij het Knuppelpad en kan men op landgoed Fraeylemaborg terecht voor spectaculair slagwerk en een bijzondere combinatie van klassiek en acrobatiek. De operazangeres zingt nu eens niet in een chique schouwburg, maar in de schuur van boerderij Hoog Hammen (bekend van Hollands Hoop). De scheepswerf van Woudbloem vult zich met de cellosuites van Bach, uitgevoerd op fagot.

De organisatie van Roeg Klassiek is erin geslaagd om voor deze eerste editie een buitengewoon afwisselend programma met tal van bijzondere artiesten samen te stellen. Van virtuoos fagottist en winnaar van de Nederlandse Muziekprijs Bram van Sambeek tot veelzijdig operazangeres Karin Strobos en van meesterviolist Sergei Bolotny tot de roemruchte slagwerkgroep Percossa. Met Xavi Torres haalt Roeg Klassiek één van de meest gevraagde jazzartiesten van dit moment naar Groningen. Samen met Joris Roelofs, één van de beste basklarinettisten ter wereld, gaan ze de pianosonates van Beethoven te lijf. Ook is er ruimte voor jong noordelijk talent, in de vorm van het Haydn Jeugd Strijkorkest.

Roeg Klassiek is net zo goed bedoeld voor liefhebbers van klassieke muziek als voor wie nog nooit eerder een klassiek concert heeft bezocht. Bezoekers fietsen van het ene concert naar het andere. Het festivalsfeertje en het ‘roege’ karakter van de locaties maken de concerten van Roeg Klassiek laagdrempelig. Er is keuze uit vier routes, met elk een eigen programma. Voor onderweg is een lunchpakket verkrijgbaar en ook is er een beperkt aantal fietsen te huur. Minder valide bezoekers hebben de mogelijkheid om het festival met de auto te bezoeken. Er zijn vanwege corona voor het festival in totaal slechts 300 kaarten beschikbaar. Voor meer informatie over het programma en voor het bestellen van tickets kan men terecht op www.roegklassiek.nl.

‘t Roegwold is een waterrijk gebied met veenmoeras, rietlanden, kleine bosjes en watervlaktes en zeer geliefd bij vogelspotters, wandelaars en fietsers. ‘t Roegwold is voor veel mensen nog onontdekt terrein en Roeg Klassiek is dan ook bedoeld om tegelijk met de klassieke muziek ook het natuurgebied te leren kennen. Het festival is een initiatief van Stichting Noordgedacht en wordt ondersteund door Kunstraad Groningen, het Cultuurfonds en het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Midden-Groningen.