Het gele Jacobskruiskruid dat ook in het stedelijk gebied van Hoogezand steeds verder oprukt.
Het gele Jacobskruiskruid dat ook in het stedelijk gebied van Hoogezand steeds verder oprukt.

VVD in M-G wil actie tegen oprukkend Jacobskruiskruid

Algemeen

HOOGEZAND - De VVD in Midden-Groningen wil actie tegen het oprukkende Jacobskruiskruid in deze gemeente en heeft daartoe een tiental schriftelijke vragen aan het college van B en W gesteld.

De fractie vraagt onder andere wat het college tot nu toe heeft gedaan met een in 2018 aangenomen motie over het maaibeleid in relatie tot het beperken van het Jacobskruiskruid en enkele invasieve exoten, zoals de Japanse duizendknoop en de bereklauw.

De VVD-fractie wijst B en W erop dat verschillende bermen in het buitengebied worden benut voor de ruwvoederwinning en dat hier een besparing voor de gemeente in zit op het bermonderhoud. Met het oprukken van het Jacobskruiskruid zijn steeds minder bermen geschikt voor deze wijze van onderhoud.

Daarnaast wijst de fractie op het bestaan van een convenant dat sinds 2005 van kracht is en tot doel heeft de uitbreiding van het Jacobskruiskruid tot staan te brengen, of in ieder geval beheersbaar te houden. De VVD vindt dat dit onvoldoende is gelukt en roept het gemeentebestuur op er bij het provinciale bestuur op aan te dringen gebruik te maken van een bepaling in dat convenant om een bestrijdingsplicht in te stellen.

VVD-fractievoorzitter Mieke Bos wil nu van B en W weten of er een begin is gemaakt met het gevraagde onderzoek en of daar inmiddels resultaten van zijn. Verder wil de VVD weten of het college aanpassingen heeft gedaan in het gemeentelijk maaibeleid en of het college daar de resultaten van wil presenteren. ,,Kan het college toezeggen dat, indien de motie uit 2018 nog niet is uitgevoerd, deze nu wel uitgevoerd wordt?”

Dieren kunnen in het hooi deze giftige plant niet herkennen en daarnaast kan de giftige stof via bijen in honing terecht komen en op den duur schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen. Aan burgemeester en wethouders wordt gevraagd of zij bereid zijn - zowel voor dier als mens - tegen de verdere verspreiding van Jacobskruiskruid bij de provincie aan te dringen om actie te ondernemen.