Na de grondwerkzaamheden kan nu worden begonnen met de daadwerkelijke bouw van de McDonald's in Kolham.
Na de grondwerkzaamheden kan nu worden begonnen met de daadwerkelijke bouw van de McDonald's in Kolham.

Bouw McDonald’s op bedrijvenpark Rengers gestart

Algemeen

KOLHAM - Op de meest oostelijke punt van Bedrijvenpark Rengers in Kolham is begonnen met de werkzaamheden voor de bouw van een McDonald’s. De grondwerkzaamheden zijn nagenoeg voltooid en binnenkort begint de daadwerkelijke bouw van het fastfoodrestaurant.

De verwachting is dat de nieuwe McDonald’s werk gaat bieden aan tientallen inwoners van de gemeente Midden-Groningen en omgeving. Veelal jongeren en ook mensen met een grotere achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier aan de slag.

Het heeft allemaal wat langer geduurd dan aanvankelijk beoogd. De gemeenteraad ging in januari 2020 akkoord met de vestiging van een McDonald’s en een pompstation in de directe omgeving daarvan. De verwachting was dat rond januari dit jaar het nieuwe restaurant open zou gaan. Door allerlei bezwaarprocedures heeft dat langer geduurd en de planning is nu dat de opening rond de jaarwisseling plaatsvindt.

Het restaurant krijgt een totaaloppervlakte van 620 vierkante meter. Het tankstation wordt geëxploiteerd door AVIA, nu nog gevestigd aan de Hoofdstraat in Hoogezand.

McDonalds heeft al in 2019 bij omwonenden een informatiebrief bezorgd en een voorlichtingsavond georganiseerd. Ook werd met omwonenden een bezoek gebracht aan het McDonald’s restaurant in Hoogkerk en waren er informatiebijeenkomsten met bewoners van Kolham en Froombosch.

De belangrijkste bezwaren van de omwonenden waren de hoge reclamezuil en zwerfvuil. Daarop is de lichtzuil aangepast en ook aan het punt van zwerfvuil zal McDonald’s aandacht besteden. 

Volgens B en W van Midden-Groningen is met de komst van McDonald’s en het tankstation sprake van ‘een toevoeging van kwalitatieve bedrijvigheid’ op het bedrijventerrein. Daarnaast levert de invulling ook een bijdrage aan het economisch klimaat met de bijbehorende effecten voor de werkgelegenheid.