Burgemeester Hoogendoorn: 'Veel voorkomende criminaliteit indammen' (foto Gemeente Midden-Groningen).
Burgemeester Hoogendoorn: 'Veel voorkomende criminaliteit indammen' (foto Gemeente Midden-Groningen).

Flinke impuls voor veiligheid in Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND – Het Nationaal Programma Groningen heeft 786.585 euro beschikbaar gesteld voor de eerste fase van het meerjarenproject ‘Verbeteren veiligheid Midden-Groningen’. Doel is de exponentiële groei van criminaliteit en  (het gevoel van) onveiligheid tegen te gaan. 

Het project richt zich speciaal op ondermijning, illegaal gebruik van vastgoed en straatcriminaliteit. De aanpak van de gemeente is daarbij gericht op preventie en versterking van de leefbaarheid in specifieke wijken. Men wil overal de situatie eerst goed in beeld krijgen en vervolgens aan het werk gaan in een aantal focuswijken.

Midden-Groningen wil onder andere met een veiligheidsregisseur aanwezig zijn in de wijken en samen met inwoners bouwen aan de eigen weerbaarheid. Inwoners moeten zich weer veilig voelen om mensen aan te spreken of om de politie en de gemeente in te schakelen. Hierdoor wordt het mogelijk om vaker gericht op te treden, nog voordat er sprake is van criminaliteit.

Burgemeester Hoogendoorn zegt dit project te zien als een belangrijke randvoorwaarde voor het slagen van andere projecten. ,,In de wijk of buurt waar je woont, moeten vooral kinderen en jeugd zich veilig voelen zodat ze zich kunnen ontplooien en ontwikkelen. Met gedegen onderzoek en een intensieve gerichte aanpak kunnen we veel doen om veelvoorkomende criminaliteit effectief in te dammen. Daar willen we fors in investeren’’, aldus Hoogendoorn.

Het project gaat meerdere jaren duren. Er is nu een bijdrage toegekend voor de eerste fase. Daar blijft het niet bij. Op basis van de ervaringen die men opdoet, gaat de gemeente Midden-Groningen het vervolg van deze aanpak uitwerken en daarvoor later aanvullende financiering aanvragen.