De fraaie Echinacea- en prairietuin bij Tuingoed Foltz in Meeden.
De fraaie Echinacea- en prairietuin bij Tuingoed Foltz in Meeden.

Midzomerplantenmarkt bij Tuingoed Foltz

Algemeen

MEEDEN - Tuingoed Foltz in Meeden houdt zaterdag en zondag weer haar Midzomerplantenmarkt oftewel de Salvia- en Echinaceadagen. 

Als houder van de Nederlandse plantencollecties Salvia en Echinacea (zonnehoed), zet Foltz deze plantensoorten extra in de schijnwerpers, waarbij er diverse nieuwe soorten worden gepresenteerd. Maar er is veel meer te beleven: tuinlezingen, een beeldenexpositie, home made gebak en diverse bijzondere gasten. Zo geeft Echinacea-veredelaar Marco van Noort zaterdag een lezing in de prairietuin. Hemerocalliskweker Martin Adema toont een prachtige collectie daglelies, zijn favoriete plantensoort. Groen- en culinairschrijver Ria Loohuizen presenteert haar nieuwe boek ‘De Wandelende Fijnproever’. Daarnaast zijn er diverse standhouders met onder andere sieraden, schilderijen, kruiden en oliën enzovoort. In en rond de boerderij wordt een fraaie collectie brocante gepresenteerd.

Bob Foltz en Andries Bierling hebben in de loop der jaren een grote collectie van ruim 150 soorten Salvia’s verzameld, die hun plek hebben gekregen in de speciale Salviatuin. Hier worden Salvia’s gecombineerd met andere lipbloemigen en siergrassen. Ook hebben ze diverse eigen kruisingen ontwikkeld. Ook de zonnehoeden-collectie (Echinacea) is zeer omvangrijk en wordt uitgebreid toegepast in de tuinen. Daarnaast telt de collectie van Foltz zo’n 2500 andere vaste planten, waarvan er veel nu in bloei staan.

Zaterdag vanaf 13.30 uur houdt Marco van Noort een voordracht in de Echinaceatuin over de kunst van het veredelen van nieuwe zonnehoeden. Op zondag, ook vanaf 13.30 uur, vertelt eigenaar Andries Bierling enthousiast over zijn favoriete plantensoort, de Salvia. Hij doet dat in de Salviatuin en neemt zijn toehoorders ook mee de Echinacea- en prairietuin in.

Het hele weekend is hemerocalliskweker Martin Adema te gast. Hij presenteert een unieke collectie daglelies. Andere gasten zijn Francis van Dijk (Oju Ona, sieraden van bijzondere stenen), Antje Schaap (tuinkeramiek), Boeket Garni (kruiden en oliën) en Josee Geertzen (schilderijen). 

Ria Loohuizen heeft naam gemaakt met eigenzinnige en heel persoonlijke kook- en natuurboeken. Zij presenteert en signeert tijdens de Midzomerplantenmarkt haar nieuweling ‘De Wandelende Fijnproever’.

In de tuinen worden beelden geëxposeerd van Alinda Ottens, René de Boer en Moniek Westerman. Op het terras kunnen bezoekers genieten van koffie, thee en home-made gebak.

Tuingoed Foltz is gevestigd aan de Hereweg 346 in Meeden en zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.