Bungalowpark De Leine.
Bungalowpark De Leine.

Bestuurscrisis binnen college van B en W Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND - Er is een bestuurscrisis ontstaan binnen het college van B en W van de gemeente Midden-Groningen. Het college heeft gisteren besloten om de raad voor te stellen het vertrouwen op te zeggen in wethouder Jaap Borg. 

Het draait allemaal om bungalowpark De Leine in Kropswolde. Daar mag niet permanent worden gewoond in de blauwe houten bungalows, tenzij men daarvoor een eerder door de gemeente uitgegeven gedoogbeschikking heeft, die bewoning dus wél toestaat. Wethouder Borg heeft daar een bungalow en een beschikking om daar permanent te wonen, evenals een aantal anderen.

B en W zeggen er nu achter te zijn gekomen dat Borg er ook een tweede woning heeft, die hij verhuurt. In het kader van de voorbereiding van de handhaving van onrechtmatig permanente bewoning van recreatieverblijven is aan het licht gekomen dat wethouder Borg in strijd handelt met de door het college vastgestelde ‘beleidsregel handhavend optreden tegen onrechtmatige permanente bewoning van recreatieverblijven’.

B en W: ,,Wethouder Borg heeft het college niet geïnformeerd over de tweede recreatiewoning die hij bezit en in de permanente verhuur heeft. Het college heeft wethouder Borg verzocht om zijn functie neer te leggen, waarop de wethouder heeft aangegeven daartoe niet bereid te zijn en het opzeggen van het vertrouwen over te willen laten aan de raad.” De raad praat daar donderdagavond in een vergadering over.

Borg zelf heeft zich altijd afzijdig gehouden van de politieke discussies over bewoning van De Leine. Bij andere partijen was die tweede woning wel bekend en ook B en W zouden dat hebben moeten weten, zo wordt gesteld, want die hebben vorig jaar alle eigenaren van de bungalows aangeschreven over de op handen zijnde handhaving.