Afbeelding

Midden-Groningen heeft even wat financiële lucht

Algemeen

HOOGEZAND - De gemeente Midden-Groningen houdt in 2021 en 2022 geld over. Dat blijkt uit de voorjaarsnota, die B en W vorige week hebben vastgesteld. Voor de jaren daarna zijn er nog onzekerheden en kleine tekorten. Het voorziene overschot in 2021 is 1,7 miljoen euro, in 2022 heeft Midden-Groningen een plus van 4,3 miljoen.

Wethouder van financiën Erik Drenth: ,,Ik ben blij dat het beeld van de laatste begroting die dit college maakt nu positief lijkt, na vele jaren met tekorten. Op dit moment is sprake van een positief beeld, maar we willen niet te vroeg juichen. Er is nog een aantal onzekerheden, die de komende maanden duidelijk zullen worden als we de begroting 2022-2026 opstellen. We moeten misschien meer uitgeven aan de uitvoering van de jeugdzorg, aan de indexatie van budgetten in het sociaal domein en aan het onderhoud van bruggen, wegen en openbaar groen. De verwachting is dat de overschotten die genoemd worden in de voorjaarsnota daardoor kleiner zullen worden.”

Daarnaast hangt de herijking van het Gemeentefonds als een donkere wolk boven Midden-Groningen. Deze geplande herijking liet als eerste beeld een miljoenenkorting voor de komende jaren zien.

Drenth: ,,Op basis van de inzichten die we nu hebben, werken we de komende maanden aan de begroting voor 2022. We vinden dat belangrijk om een volgend college (volgend jaar zijn er verkiezingen, red.) een stabiele basis mee te geven. We hebben er met het huidige financiële beeld én de toezegging van het Rijk dat er ook na 2022 extra geld naar gemeenten gaat, alle vertrouwen in dat ons dat lukt.”

Met de voorjaarsnota stuurt de gemeente bij op 2021 en kijkt vooruit naar de belangrijkste meerjarige ontwikkelingen als voorloper op de begroting 2022-2026.