Het verpauperde hoekpand, waarvan de aankoop nu verder weg lijkt dan ooit.
Het verpauperde hoekpand, waarvan de aankoop nu verder weg lijkt dan ooit.

Koop hoekpand Hoogezand door gemeentebestuur mislukt

Algemeen

HOOGEZAND - De aankoop door de gemeente Midden-Groningen van het hoekpand Meint Veningastraat-Kerkstraat in Hoogezand gaat vooralsnog niet door. Het gemeentebestuur laat weten dat na een onderhandelingstraject van bijna twee jaar het niet is gelukt om het pand aan te kopen.

Het gemeentebestuur zegt zich te blijven inzetten om de gewenste kwaliteitsimpuls voor dit deel van het Stadshart te realiseren. Hoe is nu onduidelijk.

Begin 2019 is vanuit het project Stadshart Hoogezand voor het eerst gesproken met de eigenaar over de mogelijke aankoop van het pand aan de hoofdentree van Hoogezand. Het is een belangrijke toegang van het Stadshart, waardoor het - aldus de gemeente - een belangrijke invloed op die entree en de omgeving heeft.

Er is, aldus de gemeente, tijdens de onderhandelingen ruimhartig gekeken naar verschillende aankoopmogelijkheden en -varianten. Een aantal malen leek er een definitieve afspraak te zijn, maar vervolgens stelde de eigenaar steeds weer nieuwe aanvullende eisen. Recent is duidelijk geworden dat er definitief geen overeenstemming over aankoop bereikt kan worden.

Wethouder Jan Jakob Boersma: ,,Er is veel energie gestoken in de onderhandelingen met de eigenaar om het proces tot een goed einde te brengen. Op een gegeven moment moet je echter vaststellen dat we in een impasse terechtgekomen zijn en dat overeenstemming nu nog ver weg is. Graag hadden we door aankoop deze locatie snel een kwaliteitsimpuls willen geven.”

Op 22 oktober 2020 heeft de gemeenteraad ingestemd met een raadsvoorstel voor de herstructurering van Hoogezand-Noord. Onderdeel daarvan is om het hoekpand Meint Veningastraat-Kerkstraat te verbeteren of aan te kopen. Het college zegt zich te willen blijven inzetten om dat ook binnen de randvoorwaarden te realiseren.