Ruim baan voor de fiets: de overheden in Groningen investeren flink in de infrastructuur voor fietsers.
Ruim baan voor de fiets: de overheden in Groningen investeren flink in de infrastructuur voor fietsers.

Provincie en gemeenten investeren in veilige infrastructuur voor fietsers

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Nieuwe fietspaden, bredere fietspaden, opvallende oversteekplaatsen, veilige schoolroutes en fietsstroken: de provincie Groningen en de Groningse gemeenten gaven tussen 2017 en 2020 ruim 12,5 miljoen euro uit aan de veiligheid van fietsers.

De Groningse gemeenten maakten goed gebruik van de provinciale subsidie. In de meeste gevallen gebruikten ze de bijdrage voor het verbreden of aanleggen van nieuwe fietspaden. Ook investeerden gemeenten veel in fietsoversteken en in fietsstroken op de weg. De provincie Groningen verleende, verdeeld over drie aanvraagrondes, voor ongeveer 6,7 miljoen euro aan subsidie. De gemeenten betaalden iets minder dan de helft mee aan de in totaal 83 fietsprojecten.

In de gemeente Midden-Groningen werd in de periode 2017-2020 bijna 960.000 euro geïnvesteerd in een veilige infrastructuur voor fietsers, verdeeld over vijftien grotere en kleinere projecten.

Al jaren stijgt het aantal (ernstige) verkeersongevallen met fietsers. Het terugdringen van het aantal ongevallen is een verantwoordelijkheid van zowel de provincie als de gemeenten. In 2017 stelde de provincie extra budget beschikbaar, dat gemeenten de gelegenheid gaf om te investeren in de verkeersveiligheid van fietsers. Wegens succes kreeg de regeling een vervolg in 2019 en 2020 met een hoger budget.

Na de zomer kunnen Groningse gemeenten opnieuw een beroep doen op subsidieregelingen voor verkeersveiligheid. Dan is er 2,6 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van de fietsinfrastructuur op het regionale fietsnetwerk. Dit zijn de belangrijkste fietsverbindingen tussen kernen in de provincie. Er komt ook een regeling van 2 miljoen euro voor de aanpak van de verkeersveiligheid, waar beschermen van fietsers onderdeel van is. De gemeenten betalen ook bij deze verkeersveiligheidsmaatregelen voor de helft mee.