Directeur Wout Zilverberg opent de envelop met examenopgaven Nederlands mavo: de examens zijn begonnen.
Directeur Wout Zilverberg opent de envelop met examenopgaven Nederlands mavo: de examens zijn begonnen.

Examenspanning op het Dr. Aletta Jacobs College

Algemeen

HOOGEZAND - Op de scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland zijn afgelopen maandag de centraal schriftelijke examens begonnen. Ook op het Dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand is de spanning voelbaar: daar zijn 308 leerlingen deze week gestart met het examen. 

Examensecretaris Afke Jansen zegt dat het altijd een bijzonder sfeertje is. ,,Deze groep examenkandidaten heeft natuurlijk wel last gehad van de gevolgen van de coronapandemie en dat zal dit jaar best wat extra spanning met zich mee kunnen brengen. Aan de andere kant hebben we er ook gewoon alle vertrouwen in dat het goed komt, want er is hard gewerkt door zowel onze leerlingen als onze docenten’’, zegt ze.

Jansen: ,,Het vorige cursusjaar was er helemaal geen centraal schriftelijk examen. De leerlingen hebben toen alleen het schoolexamen gedaan. Dit jaar is het gelukkig wel weer mogelijk. De schriftelijke examens mavo/havo/vwo worden op het Aletta Jacobs College net als in voorgaande jaren - met inachtneming van extra veiligheidsmaatregelen uiteraard - afgenomen in de zalen van sportcentrum De Kalkwijck. Daar gaf directeur Wout Zilverberg maandag de aftrap met het openen van de map met examenopgaven Nederlands mavo. De vmbo-leerlingen leggen digitaal de examens voor de avo-vakken (algemeen vormend onderwijs, red.) af. Dit jaar was er geen centraal schriftelijk praktijkexamen voor de vmbo’ers; hun praktijkvaardigheden zijn getoetst via eindtoetsen in de praktijklokalen op school.”

De landelijke uitslag van het examen eerste tijdvak mavo, havo en vwo is op donderdag 10 juni. De leerlingen van de afdeling vmbo krijgen een week later, op woensdag 16 juni, te horen of ze geslaagd zijn voor hun diploma.