De opbrengst van een zonnepark langs de N33 zou ten goede kunnen komen aan een nieuwe weg die de verkeersdruk in Noordbroek vermindert.
De opbrengst van een zonnepark langs de N33 zou ten goede kunnen komen aan een nieuwe weg die de verkeersdruk in Noordbroek vermindert.

Zonnepark mogelijk oplossing voor verkeersproblematiek Noordbroek

Algemeen

NOORDBROEK - De aanleg van een zonnepark aan de oostzijde van de N33 kan mogelijk een oplossing betekenen voor de verkeersproblematiek in Noordbroek. Dat stellen energiecoöperatie BrEneCo en zonneparkontwikkelaar Solarfields.

Noordbroek kampt al vele jaren met een lastig verkeersprobleem. Door de schaalvergroting van de landbouw moeten de boeren steeds grotere afstanden afleggen met steeds grotere voertuigen. Daarnaast komt er ook veel - al dan niet landbouwgerelateerd - vrachtverkeer door Noordbroek, met soms bestemmingen ver buiten het dorp. Dit verkeer gaat allemaal door de Hoofdstaat, die daar als oude dorpsstraat niet op berekend is.

Al vele jaren wordt met de gemeente over deze problemen gesproken door actiegroepen, de Werkgroep N33 en de Dorps Advies Raad (DAR). Aan de hand van deze gesprekken is een aantal oplossingen gesuggereerd, maar steeds was het probleem dat hiervoor bij de gemeente niet voldoende middelen beschikbaar waren.

Het lijkt er nu op dat door gesprekken tussen de gemeente Midden-Groningen, zonneparkontwikkelaar Solarfields en de lokale energiecoöperatie BrEneCo (Broukster Energie Coöperatie) toch een mogelijke oplossing in het verschiet ligt. Solarfields en BrEneCo onderzoeken de mogelijkheid om aan de oostzijde van de N33 een zonnepark te realiseren waarvan de opbrengsten kunnen worden gebruikt om een weg aan te leggen die de drukte door met name het zware verkeer in het dorp aanzienlijk zal verminderen.

Voor het zoeken naar een oplossing die brede instemming in het dorp zal kunnen krijgen, heeft BrEneCo in samenwerking met de DAR een werkgroep ingesteld. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de diverse belanghebbenden: bewoners van verschillende delen van de Hoofdstraat, ondernemers, agrariërs/grondeigenaren en leden van de DAR en van de oude Werkgroep N33. Eén van de uitgangspunten voor de werkgroep zal het in 2020 in opdracht van de provincie Groningen gepubliceerde rapport van onderzoeksbureau Sweco zijn. Hierin is het verkeersprobleem in Noordbroek geïnventariseerd en zijn enkele mogelijke oplossingen op hun voor- en nadelen beoordeeld en doorgerekend.

Het zonnepark, met als voorlopige naam Evenreiten, zal mogelijk worden aangelegd aan de oostzijde van de N33, tussen de Scheemderweg en de Pastorieweg; in een gebied waar relatief weinig direct omwonenden er hinder van zullen ondervinden. Het ligt in de zoekzone voor zonneparken langs A7 en N33, zoals in de in 2019 aangenomen Beleidsnotitie Zonneparken van de gemeente Midden-Groningen is vastgelegd. Voor de aanleg van het park gelden de nieuwe regels voor participatie en draagvlak. De gemeente geeft nog slechts vergunning af wanneer er meegeprofiteerd wordt door de directe omgeving. Wie de lasten heeft, moet ook meedelen in de lusten. In dit geval wordt het zonnepark dus kansrijk door de opbrengsten ten goede te laten komen aan de oplossing van de verkeersproblematiek in Noordbroek.

Na - en mogelijk al tijdens - de werkzaamheden van de werkgroep ten behoeve van de aanleg van de nieuwe weg zal er ook gekeken moeten worden naar de landschappelijke en ecologische inpassing van het zonnepark zelf. Ook hiervoor zal een werkgroep ingesteld worden. BrEneCo en Solarfields nodigen de inwoners van Noordbroek dan ook uit om te reageren, en zullen hen de komende maanden regelmatig informeren over de stappen die gezet worden en om hun reacties vragen.

Solarfields, de gemeente Midden Groningen en BrEneCo overleggen over alle stappen die tijdens dit proces gezet worden met als doelen het realiseren van een zonnepark dat groene stroom opwekt én het verbeteren van de al jarenlang onoplosbare verkeersproblemen in Noordbroek. Voor meer informatie over het project kan men terecht op de website van Solarfields (www.solarfields.nl) of contact opnemen met het bestuur van BrEneCo: contact@breneco.nl.