Winkelpark Hoogezand: nog veel braakliggende grond, maar geen andere branches dan de oorspronkelijk geplande.
Winkelpark Hoogezand: nog veel braakliggende grond, maar geen andere branches dan de oorspronkelijk geplande.

B en W houden vast aan branches Winkelpark Hoogezand

Algemeen

HOOGEZAND - Het college van B en W van Midden-Groningen houdt vast aan het eerder ingenomen standpunt met betrekking tot welke branches er op Winkelpark Hoogezand gevestigd kunnen - dan wel mogen - worden.

Op 19 december 2019 heeft de gemeenteraad de Detailhandelsvisie Midden-Groningen vastgesteld. Eén van de actiepunten uit die detailhandelsvisie is het heroverwegen van de branchering van het Winkelpark Hoogezand. Aan de ene kant heeft het Winkelpark te kampen met leegstaande panden en braakliggend terrein. Aan de andere kant is een toekomstbestendige detailhandelsstructuur uitgangspunt van de detailhandelsvisie. Een verstoring van deze detailhandelsstructuur is ongewenst en moet voorkomen worden, is het standpunt van B en W.

Rho Adviseurs heeft onlangs de Effectanalyse Detailhandelsvisie Midden-Groningen opgesteld. Uit deze analyse blijkt dat behoud van de brancheringsregels voor het Winkelpark nodig is om leegstand in de andere winkelgebieden te voorkomen.

Het Winkelpark kan wel uitgebreid worden met winkels in de branche ‘in/om huis’ met een minimale maatvoering. Kleinere winkels in deze branchegroep kunnen en moeten zich in de drie andere winkelgebieden in Hoogezand en Sappemeer vestigen. Voor het Winkelpark gaat het qua grootte om winkels die in de reguliere winkelgebieden niet terecht kunnen. Een deel van de gemeenteraad pleitte eerder nog voor een uitbreiding van de branches, waardoor onder andere ook een grote fietsenzaak en een grotere supermarkt zich er zouden kunnen vestigen. Het college en het andere deel van de raad willen daar niet aan. Toestaan zou volgens het college een terugloop van het winkelend publiek in andere winkelcentra kunnen betekenen, vooral in winkelcentrum De Hooge Meeren.

Recentelijk is één van de leegstaande panden ingevuld met de Meubelknaller: een (meubel)zaak die tot de oorspronkelijk beoogde branches van het Winkelpark behoort.