Afbeelding

Midden-Groningen wil Fairtrade-gemeente worden

Algemeen

HOOGEZAND - Midden-Groningen wil Fairtrade-gemeente worden. Om dat doel te bereiken is de medewerking nodig van het plaatselijke bedrijfsleven. Daarom zijn bedrijven en ook de besturen van de winkeliersverenigingen aangeschreven met het verzoek hun leden te motiveren en te stimuleren daaraan mee te werken.

In die brief meldt de gemeente aan de ondernemers dat de gemeenteraad heeft uitgesproken een Fairtrade-gemeente te willen worden. ,,Doel is om ervoor te zorgen dat Fairtrade-producten meer aandacht krijgen om zo het gebruik en verkoop van eerlijke producten te vergroten.”

Bekende Fairtrade-producten zijn bijvoorbeeld Max Havelaar koffie en thee. De ambities liggen hoog, want aldus de gemeente in haar brief: ,,De eretitel Fairtrade-gemeente wil de gemeente nog dit jaar behalen. Ambitieus, zeker in coronatijd, maar dat kan als we er samen de schouders onder zetten.”

Er wordt ook aangegeven wat daarvoor moet gebeuren. ,,Om de titel Fairtrade-gemeente te behalen moeten we aan verschillende eisen voldoen. Zo wordt van de gemeente verwacht dat ze Fairtrade-producten inkoopt en zich inzet om inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen te brengen om Fairtrade op de kaart te zetten en te houden. Ook is een minimumaantal bedrijven en organisaties vereist dat Fairtrade-producten gebruikt en/of verkoopt.”

Er wordt nu aan het bedrijfsleven gevraagd of zij in hun bedrijf al Fairtrade koffie, thee en/of cacao gebruiken. En als men aan particulieren verkoopt, of er dan ook Fairtrade-producten bij zijn en hoeveel. En tot slot van de brief stelt de gemeente in de persoon van wethouder Peter Verschuren, van onder meer duurzaamheid: ,,Wilt u een bijdrage leveren aan het op de kaart zetten van Fairtrade in onze gemeente? We kijken graag met u hoe we samen de titel Fairtrade-gemeente kunnen behalen en houden.”