Een eenpersoons graf is in de gemeente Midden-Groningen relatief goedkoop.
Een eenpersoons graf is in de gemeente Midden-Groningen relatief goedkoop.

Grafkosten in Midden-Groningen laagste van de provincie

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - De kosten voor een particulier eenpersoons graf zijn in de gemeente Midden-Groningen het laagst van de provincie. Voor zo’n graf betaalt men in Midden-Groningen gemiddeld 1278 euro, terwijl het provinciale gemiddelde 2799 euro bedraagt. In slechts zes Nederlandse gemeenten zijn de grafkosten lager dan in Midden-Groningen. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Monuta naar de graf- en crematiekosten onder 1697 begraafplaatsen en 107 crematoria.

,,Consumenten kiezen steeds bewuster voor begraven. Steeds vaker bereiden zij zich voor op het onvermijdelijke afscheid. Zo kijken zij naar het soort begraafplaats, de plekken die daar beschikbaar zijn, hoe de begraafplaats eruit ziet en naar prijs. Ze gaan vergelijken. In ons grafkostenonderzoek zien we dat gemeentelijke begraafplaatsen verschillend omgaan met termijnen en de grootte van een graf. Daardoor kan een consument geen goede vergelijking qua prijs maken met een ander soort begraafplaats in de omgeving. Uniformiteit in de looptijd en verlenging, vanaf 10 jaar telkens 5 of 10 jaar erbij, én beginnen bij een eenpersoonsgraf: dat zou bij alle gemeentelijke begraafplaatsen zo moeten zijn. Doordat we de grafkosten voor het gros van de begraafplaatsen inzichtelijk maken zijn de tarieven toegankelijker. Hiermee helpen we de consument die zich goed wil voorbereiden op later. Zo kan iemand met een gerust hart een keuze maken voor zijn of haar laatste rustplaats”, zegt Quinten Fraai, CEO van Monuta.

Gemeenten bepalen zelf de prijs voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats. Ook bepalen zij de duur van de grafrechten, begraafkosten, kosten voor het grafonderhoud en de jaarlijkse indexering van de prijzen. Vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er een model-beheersverordening ten aanzien van begraafplaatsen en een tarieventabel beschikbaar die gebruikt kunnen worden. Echter bepaalt een gemeente zelf hoe zij uiteindelijk communiceert over de grafkosten.

,,We hopen dat gemeenten steeds transparanter en bewuster worden in hoe zij hun tarieven communiceren en opbouwen. Afgelopen jaar zijn we daarom om tafel gegaan met de VNG. Met hen hebben we besproken of zij hier een rol in kunnen spelen. In het kader van de Wet op de Lijkbezorging die dit jaar herzien wordt zal ook de modelverordening en tarieventabel voor gemeentelijke begraafplaatsen aangepakt worden. Ons onderzoeksteam en de VNG zullen die inhoudelijk beoordelen op helderheid en toegankelijkheid en aanpassen waar dat nodig is”, aldus Fraai.