Het echtpaar Bosscha met burgemeester Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen.
Het echtpaar Bosscha met burgemeester Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen.

Echtpaar Bosscha uit Hoogezand 75 jaar getrouwd

Algemeen

HOOGEZAND - In Hoogezand viert het echtpaar Bosscha-Auwema vandaag het 75-jarig huwelijksfeest: een unicum. De heer Bosscha is 98 jaar en zijn echtgenote 97. Beiden verkeren nog in een redelijk goede gezondheid, ,,En elke dag een glas rode wijn helpt daarbij’’, aldus Bosscha tien jaar geleden bij het 65-jarig huwelijk. En dat motto blijkt nog steeds te gelden.

Het echtpaar is geen onbekende in Hoogezand, want ze hadden zo’n twintig jaar lang een wijnzaak aan de Kerkstraat: Vinotheek Bosscha. De een werd geboren in Friesland, de ander in Drenthe, maar het grootste deel van hun leven woonden ze in de provincie Groningen. Het begin van hun arbeidsleven lag in Norg, waar in 1947 werd gestart met horecaonderneming De Vluchtheuvel. Later volgde een hotel in Appelscha en daarna opnieuw Norg, met Het Wapen van Norg. En toen de wijnhandel in Hoogezand.
De heer Bosscha heeft na de oorlog van Prins Bernhard het Verzetsherdenkingskruis ontvangen en ook het Franse verzetskruis, getekend door generaal De Gaulle. In de oorlogsjaren is hij als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten rond de bevrijding opgetrokken met Franse parachutisten die waren geland en die hij onder meer wegwijs in het gebied maakte. Hijzelf heeft tijdens de bezetting van 1942 tot 1945 ondergedoken gezeten en heeft daar niet zelden hachelijke momenten bij meegemaakt. Beiden zijn lid van de Odd Fellows, Bosscha al 50 jaar en zijn echtgenote 48 jaar.
De heer en mevrouw Bosscha hebben twee kinderen, drie kleinkinderen en nu zes achterkleinkinderen. De zesde werd onlangs geboren op Bonaire. Namens het gemeentebestuur kwam burgemeester Hoogendoorn het echtpaar feliciteren en hij bood, na gemeentelijke bloemen, een kopie van de originele trouwacte aan.