Afbeelding

VVD grootste partij in Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND - De VVD is bij de Tweede Kamerverkiezingen de grootste partij in Midden-Groningen geworden, gevolgd door de PVV. De partij van Mark Rutte kreeg 17,1 procent van de stemmen.

Er is sprake van een wisseling van de wacht in Midden-Groningen. Bij de vorige verkiezingen in 2017 was de SP nog het grootst met 17,7 procent van de stemmen. Destijds haalde de VVD 14,5 procent van de stemmen.

Bij de vorige verkiezingen bestond de gemeente Midden-Groningen nog niet in de huidige vorm. Daarom zijn de huidige resultaten vergeleken met die van de gebieden die nu samen Midden-Groningen vormen.

De grootste stijger is Forum voor Democratie: die partij haalde bij de vorige verkiezingen 1,5 procent van de stemmen, dit jaar is dat 5,8 procent.

Van de nieuwe partijen, die dit jaar voor het eerst meedoen aan de verkiezingen, heeft BBB van lijsttrekker Caroline van der Plas de meeste stemmen gekregen: 2,0 procent.

De hardste klappen vallen bij de SP: de partij van Lilian Marijnissen gaat van 17,7 procent van de stemmen in 2017 naar 12,0 procent nu.

De opkomst in Midden-Groningen was dit jaar lager dan bij de vorige verkiezingen: 73,1 procent van de inwoners die mochten stemmen heeft dat ook gedaan. In 2017 ging nog 78,2 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.