Jaap van Kregten stelt zijn hobby in dienst van het Odd Fellow-gebeuren.
Jaap van Kregten stelt zijn hobby in dienst van het Odd Fellow-gebeuren.

Sappemeerster Odd Fellows kiezen nu voor YouTube

Algemeen

SAPPEMEER - Door de coronapandemie ligt veel stil, zo ook het verenigingsleven. Veel verenigingen breken zich het hoofd over de vraag hoe ze de band met hun leden kunnen behouden. Ook bij de Sappemeerster Odd Fellows speelt dat. 

Kwamen de leden vroeger wekelijks of tweewekelijks bijeen, nu zien ze elkaar al een jaar niet meer. Betreurenswaardig, vinden ze. Ze zitten echter niet bij de pakken neer. Want ze hebben een geheim wapen, één dat hen stevig in de 21e eeuw neerzet.

De naam van het geheime wapen is Jaap van Kregten. Hij is een verdienstelijk fotograaf en filmer, die zich na zijn pensionering gestort heeft op zijn hobby film en fotografie. Eens per drie weken haalt hij zijn apparatuur van stal om in Borg Welgelegen het meest traditionele ritueel van de Odd Fellows vast te leggen, namelijk de ‘bouwsteen’.

Zo’n bouwsteen is een individueel of maatschappelijk betrokken toespraak, ingeleid door de voorzitter. Van Kregten omlijst zijn opname vervolgens met fraaie beelden van het Odd Fellowhuis Borg Welgelegen en de tuin, en voorziet zijn film van passende muziek. Daarna plaatst hij die op zijn YouTubekanaal.

Inclusief voorbereiding en montage kost hem de productie van zo’n film al gauw twee dagen. ,,Een juiste mix van beeld en geluid is bepalend of men wel of niet naar de film blijft kijken. Ik probeer de beelden door een vast camerastandpunt zo rustig mogelijk te houden’’, zegt hij. ,,Ook is het belangrijk dat de afzonderlijke praatjes kort en bondig zijn. De ervaring leert dat de beeldscherm-spanningsboog veel korter is dan wanneer je de spreker in levenden lijve aanhoort.”

De Odd Fellows zijn blij dat hun tradities en onderlinge band dankzij YouTube toekomstbestendig blijken. Ze hopen andere verenigingen te kunnen inspireren met hun digitale bezigheden.