De grote zaal van Voor Anker, altijd vol bij bijzondere activiteiten.
De grote zaal van Voor Anker, altijd vol bij bijzondere activiteiten.

Woonzorgcentrum Voor Anker in Hoogezand bestaat 60 jaar

Algemeen

HOOGEZAND - Woonzorgcentrum Voor Anker in Hoogezand bestond zondag 60 jaar. Uitbundig gevierd werd dat niet - de coronamaatregelen verhinderden dat - maar er is wel even bij stilgestaan.

Zestig jaar geleden werd Voor Anker als bejaardentehuis in Hoogezand geopend door commissaris van de koningin Offerhaus. Voor Anker werd gebouwd op initiatief van de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer. De toenmalige gemeenteraad vond dat er een algemeen bejaardenoord moest komen. Op 7 maart 1961 werd het pand aan de Rembrandtlaan (nu Internos) geopend. Bijna 30 jaar later werd het nieuw gebouwde Voor Anker aan de Hoofdstraat - ook op 7 maart - in gebruik genomen door Prinses Margriet.

Oud-directeur Goff Miedema was bijna 30 jaar werkzaam in Voor Anker, van 1977 tot 2006. In 2006 werd Voor Anker, op basis van onafhankelijk onderzoek door de Consumentenbond, uitgeroepen tot het beste verzorgingstehuis van de provincie Groningen.

Dat betrof toen met name de tevredenheid van de mensen die er woonden. Die tevredenheid was gebaseerd op de prima verlening van zorg, de goede kwaliteit van de keuken, de inzet van vele vrijwilligers en de grote maatschappelijke betrokkenheid van Voor Anker bij alles wat er in de gemeente gebeurde.

Miedema: ,,Voor Anker verdient het om gefeliciteerd te worden met het 60-jarig bestaan.” Hij noemt een aantal hoogtepunten uit de 60 jaar Voor Anker, zoals driekampen tussen de drie verzorgingshuizen, verwendagen voor bewoners als vorm van protest tegen overheidsbeleid, de overname van Huize Molenaar en gemeentelijk verzorgingstehuis, renovatie en nieuwbouw van Voor Anker, het eerste wijkrestaurant in Hoogezand-Sappemeer en het uitbouwen van de maaltijdservice voor inwoners.

En verder: themaweken, tuin- en balkonconcerten, politieke bijeenkomsten in Voor Anker in aanloop naar verkiezingen, de viering van 50 jaar bevrijding met een centrale positie voor Voor Anker en betrokkenheid bij het opzetten van De Ruijterflat en andere bijzondere woonvormen.